Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do masy dodaj sok z cytryny, starty ser, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj dokładnie masę.

Krok 3

W misce roztrzep jaja. Do rozdrobnionych jajek dodaj Fix Knorr, wymieszaj i połącz następnie obie masy.

Krok 4

Formuj okrągłe placki. Następnie panieruj w polencie i smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z cząstką cytryny i np. Majonezem Babuni Hellmann's.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Puree z kalafiora
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrąFalafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą

Falafel to rodzaj kotlecika, przyrządzanego z przyprawionej ciecierzycy lub bobu. Potrawa ta jest znana w kuchni wegetariańskiej i podawana na różne sposoby. Wywodzi się z krajów arabskich i szczególnie znana jest w Egipcie. Bardzo często serwuje się ją jako alternatywę dla kebabu w restauracjach typu fast food. Tak jak z każdym daniem, tak i z przyrządzeniem falafela można eksperymentować. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku możesz połączyć podstawę potrawy z kolendrą i startym, kozim serem. Kotleciki panieruj zaś w mące kukurydzianej (polencie). Obtoczone smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Podawaj jako przystawkę lub danie główne, np. w towarzystwie ziemniaków. Możesz także owinąć gotowe kotleciki z ulubionymi warzywami w spodzie do tortilli, tworząc w ten sposób smakowite danie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.