Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

68 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciecierzycę odcedź z zalewy i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Do masy dodaj sok z cytryny, starty ser, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj dokładnie masę.

Krok 3

W misce roztrzep jaja. Do rozdrobnionych jajek dodaj Fix Knorr, wymieszaj i połącz następnie obie masy.

Krok 4

Formuj okrągłe placki. Następnie panieruj w polencie i smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z cząstką cytryny i np. Majonezem Babuni Hellmann's.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrąFalafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą

Falafel to rodzaj kotlecika, przyrządzanego z przyprawionej ciecierzycy lub bobu. Potrawa ta jest znana w kuchni wegetariańskiej i podawana na różne sposoby. Wywodzi się z krajów arabskich i szczególnie znana jest w Egipcie. Bardzo często serwuje się ją jako alternatywę dla kebabu w restauracjach typu fast food. Tak jak z każdym daniem, tak i z przyrządzeniem falafela można eksperymentować. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku możesz połączyć podstawę potrawy z kolendrą i startym, kozim serem. Kotleciki panieruj zaś w mące kukurydzianej (polencie). Obtoczone smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Podawaj jako przystawkę lub danie główne, np. w towarzystwie ziemniaków. Możesz także owinąć gotowe kotleciki z ulubionymi warzywami w spodzie do tortilli, tworząc w ten sposób smakowite danie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.