Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą
łatwe
39 osób zapisało

Składniki
125 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
2 sztuki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciecierzycę odcedź z zalewy i przeciśnij przez praskę.
Krok 2
Do masy dodaj sok z cytryny, starty ser, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Wymieszaj dokładnie masę.
Krok 3
W misce roztrzep jaja. Do rozdrobnionych jajek dodaj Fix Knorr, wymieszaj i połącz następnie obie masy.
Krok 4
Formuj okrągłe placki. Następnie panieruj w polencie i smaż na patelni po kilka minut z każdej strony. Podawaj z cząstką cytryny i np. Majonezem Babuni Hellmann's.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Falafel – kotleciki z kozim serem i kolendrą
Falafel to rodzaj kotlecika, przyrządzanego z przyprawionej ciecierzycy lub bobu. Potrawa ta jest znana w kuchni wegetariańskiej i podawana na różne sposoby. Wywodzi się z krajów arabskich i szczególnie znana jest w Egipcie. Bardzo często serwuje się ją jako alternatywę dla kebabu w restauracjach typu fast food. Tak jak z każdym daniem, tak i z przyrządzeniem falafela można eksperymentować. W celu uzyskania bardziej wyrazistego smaku możesz połączyć podstawę potrawy z kolendrą i startym, kozim serem. Kotleciki panieruj zaś w mące kukurydzianej (polencie). Obtoczone smaż na rozgrzanej patelni na rumiany kolor. Podawaj jako przystawkę lub danie główne, np. w towarzystwie ziemniaków. Możesz także owinąć gotowe kotleciki z ulubionymi warzywami w spodzie do tortilli, tworząc w ten sposób smakowite danie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.