Babka ziemniaczana z pieczarkami - wegetariańska | Przepisy.pl pixel

Baba ziemniaczana z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

656 osób wydrukowało

Pobierz pdf

981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr połącz z wodą i jajkami, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Baba ziemniaczana z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę i pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju.

Baba ziemniaczana z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Baba ziemniaczana z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Podsmażone warzywa połącz z ciastem.

Baba ziemniaczana z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Posyp startym żółtym serem. Rozgrzej piekarnik do 160 °C i zapiekaj przez ok. 50 min.

Baba ziemniaczana z pieczarkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Bogusława Przybylska

    Bogusława Przybylska , 26.03.2019

    Jeszcze w takiej wersji nie jadłam,a że lubię ziemniaki więc myślę że jest super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Baba ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Baba ziemniaczana z pieczarkamiBaba ziemniaczana z pieczarkami

Babka ziemniaczana nazywana jest również babką kartoflaną. Danie to przygotowuje się na bazie surowych ziemniaków zmieszanych ze skwarkami ze świeżo stopionej słoniny lub boczku, a następnie zapieka na złocisto-brązowy kolor. Prawidłowo upieczona baba ziemniaczana powinna mieć kremową konsystencję w środku, a na wierzchu złocisto-brązową, chrupiącą skórkę. Co zrobić, by osiągnąć pożądany efekt? Tego dowiesz się z naszego przepisu na babę ziemniaczaną.

Dla kogo? Jest to tradycyjna potrawa kuchni białoruskiej. W naszym kraju najczęściej babę ziemniaczaną serwuje się w północno-wschodniej części Polski – na Suwalszczyźnie oraz Podlasiu. Chcesz odkrywać tajemnice kuchni regionalnych? Z mazurską babką ziemniaczaną stanie się to bardzo apetycznym doświadczeniem.

Na jaką okazję? Wytrawną babę kartoflaną podajcie w charakterze obiadu. Tego typu smakowite niespodzianki miło zaskoczą wszystkich zebranych przy stole. W porze kolacji baba ziemniaczana też prezentuje się bardzo kusząco.

Czy wiesz, że? Na Mazurach i na Śląsku danie to nazywane jest kartoflakiem. Babkę ziemniaczaną często określa się również mianem pyrczoka, bugaja, rajbaka lub kugiela. Co roku w Supraślu odbywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. To doskonała okazja, by zainspirować się oryginalnym przepisem na bugaja!

Dla urozmaicenia: Czy to babka, czy to bugaj – przepis udaje się znakomicie. Jak podawać potrawę? Przeważnie serwowana jest na ciepło, lecz możesz ją także odsmażyć na patelni na drugi dzień. Do babki ziemniaczanej dodaje się kwaśną śmietanę, zsiadłe mleko lub maślankę.