Ryż z pomidorami i czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z pomidorami i czosnkiem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 2

Ryż wypłucz, zalej wodą i ugotuj. Po czym odsącz i przepłucz w zimniej wodzie.

Krok 4

W rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie wrzuć pora i znowu podsmaż.

Krok 6

Gotuj przez ok. 10 minut pod przykryciem. Ryż podawaj jako dodatek do dań głównych. Wcześniej posyp go natką pietruszki.

Krok 1

Kostkę Knorr gotuj z 300ml wody tak aby powstał esencjonalny bulion.

Krok 3

Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę wyrzucając nasiona. Pora pokrój na krążki, a cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 5

Teraz dodaj pomidory, koncentrat oraz bulion. Wszystko wymieszaj i wrzuć ryż oraz paprykę.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z pomidorami i czosnkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej