Placek z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

78 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

7 łyżek

125 gramów

700 gramów

3 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3

Mąkę gryczaną połącz z orkiszową i proszkiem do pieczenia. Dodaj twarożek, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i umieść na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Palcami zagnieć krawędzie.

Krok 5

W misce wymieszaj śmietankę, jaja i zupę Knorr. Dodaj usmażoną wcześniej cukinię z boczkiem i wymieszaj ponownie.

Krok 6

Wylej mieszankę na ciasto i piecz przez ok 30 minut aż całość zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatką. 

0

Opinie o przepisie

Francuska zupa cebulowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Francuska zupa cebulowa Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z cukiniiPlacek z cukinii

Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealnie smakuje wypełniona farszem i zapieczona, sprawdza się również w roli przekąski, po wcześniejszym usmażeniu. Dziś proponujemy Wam zupełnie inne wydanie tego warzywa. Zapraszamy na ucztę, której głównym bohaterem będzie placek z cukinii. Zaskocz rodzinę nowym przepisem – zachwycisz nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Placek z cukinii to danie dla każdego! Pokochają je przede wszystkim wielbiciele cukinii, która w sezonie letnim wyjątkowo często gości na naszych stołach.

Na jaką okazję?

Placek z cukinii jest idealną propozycją na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Cukinia to inaczej mała dynia. W Polsce używa się zamiennie dwóch nazw dla tego warzywa. W południowo-wschodniej części kraju, znana jest jako kabaczek.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić danie, szczególnie jeśli serwujecie je na obiad, przygotujcie do niego ulubioną sałatkę. Stworzy idealną kompozycję z plackiem z cukinii.