
Składniki
700 gramów
1 opakowanie
125 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
6 łyżek
300 gramów
3 sztuki
7 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Krok 2
Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż aż nabiorą rumianego koloru.
Krok 3
Mąkę gryczaną połącz z orkiszową i proszkiem do pieczenia. Dodaj twarożek, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto.
Krok 4
Ciasto rozwałkuj i umieść na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Palcami zagnieć krawędzie.
Krok 5
W misce wymieszaj śmietankę, jaja i zupę Knorr. Dodaj usmażoną wcześniej cukinię z boczkiem i wymieszaj ponownie.
Krok 6
Wylej mieszankę na ciasto i piecz przez ok 30 minut aż całość zrobi się rumiana.

Dobra rada:
Podawaj z sałatką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek z cukinii
Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealnie smakuje wypełniona farszem i zapieczona, sprawdza się również w roli przekąski, po wcześniejszym usmażeniu. Dziś proponujemy Wam zupełnie inne wydanie tego warzywa. Zapraszamy na ucztę, której głównym bohaterem będzie placek z cukinii. Zaskocz rodzinę nowym przepisem – zachwycisz nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Placek z cukinii to danie dla każdego! Pokochają je przede wszystkim wielbiciele cukinii, która w sezonie letnim wyjątkowo często gości na naszych stołach.
Na jaką okazję?
Placek z cukinii jest idealną propozycją na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Cukinia to inaczej mała dynia. W Polsce używa się zamiennie dwóch nazw dla tego warzywa. W południowo-wschodniej części kraju, znana jest jako kabaczek.
Dla urozmaicenia:
Aby wzbogacić danie, szczególnie jeśli serwujecie je na obiad, przygotujcie do niego ulubioną sałatkę. Stworzy idealną kompozycję z plackiem z cukinii.

























