Placek z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

235 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

125 gramów

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

150 gramów

6 łyżek

300 gramów

3 sztuki

7 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Krok 2

Boczek pokrój w kostkę i usmaż. Następnie dodaj cukinię i smaż aż nabiorą rumianego koloru.

Krok 3

Mąkę gryczaną połącz z orkiszową i proszkiem do pieczenia. Dodaj twarożek, mleko i olej. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładkie ciasto.

Krok 4

Ciasto rozwałkuj i umieść na blaszce z piekarnika wyłożonej pergaminem. Palcami zagnieć krawędzie.

Krok 5

W misce wymieszaj śmietankę, jaja i zupę Knorr. Dodaj usmażoną wcześniej cukinię z boczkiem i wymieszaj ponownie.

Krok 6

Wylej mieszankę na ciasto i piecz przez ok 30 minut aż całość zrobi się rumiana.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z sałatką. 

2

Opinie o przepisie

  • Justyna Grygiel

    Justyna Grygiel , 27.07.2020

    Przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska , 22.03.2020

    TAK. Cukinia jest delikatnym w smaku warzywem, dlatego potrzebuje zdecydowanego towarzysza, dlatego jednym ze składników jest boczek, można zamienić go na dojrzewająca szynkę lub słoną fetę.Placek można posypać serem i chwilkę zapiec.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek z cukiniiPlacek z cukinii

Cukinia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Idealnie smakuje wypełniona farszem i zapieczona, sprawdza się również w roli przekąski, po wcześniejszym usmażeniu. Dziś proponujemy Wam zupełnie inne wydanie tego warzywa. Zapraszamy na ucztę, której głównym bohaterem będzie placek z cukinii. Zaskocz rodzinę nowym przepisem – zachwycisz nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Placek z cukinii to danie dla każdego! Pokochają je przede wszystkim wielbiciele cukinii, która w sezonie letnim wyjątkowo często gości na naszych stołach.

Na jaką okazję?

Placek z cukinii jest idealną propozycją na obiad lub kolację w rodzinnym gronie.

Czy wiesz, że?

Cukinia to inaczej mała dynia. W Polsce używa się zamiennie dwóch nazw dla tego warzywa. W południowo-wschodniej części kraju, znana jest jako kabaczek.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić danie, szczególnie jeśli serwujecie je na obiad, przygotujcie do niego ulubioną sałatkę. Stworzy idealną kompozycję z plackiem z cukinii.