Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

2 łyżki

3 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem warzywnym ( przygotowanym wg. opisu na opakowaniu) i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa. Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.

Krok 2

Na patelni z 5 łyżkami oleju podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.

Krok 3

Przygotowanie cytrynowych skorupek:cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu,odcinamy nożem końcówkę cytryny.Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

0

Opinie o przepisie

2 osoby oglądają przepis:
Sałatka Cezar klasyczna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej