Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

2 łyżki

3 łyżki

2 szczypty

1 szczypta

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem warzywnym ( przygotowanym wg. opisu na opakowaniu) i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa. Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.

Krok 2

Na patelni z 5 łyżkami oleju podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.

Krok 3

Przygotowanie cytrynowych skorupek:cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu,odcinamy nożem końcówkę cytryny.Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej