Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim
łatwe
1622 osoby zapisały

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
120 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.

Krok 2
Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój szynkę, pieczarki, grzybki, ogórki. Groszek odcedź.

Krok 3
Teraz wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Podawaj jako samodzielna przekąska lub sałatkę do obiadu.


Dobra rada:
Jeśli wolisz potrawy bez mięsne możesz zrobić taką sałatkę bez szynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim
Sałatki jarzynowe to imprezowy klasyk. Nie ważne jaka jest okazja, imieniny, urodzony czy święta, na stole króluje niezawodna sałatka z dodatkiem gotowanych warzyw i gęstego sosu. By nieco ja odmienić, do powszechnie znanej receptury wystarczy wprowadzić nowe składniki, np. dodać pokrojoną szynkę, a sałatka zrobi w towarzystwie furorę. Oczywiście możesz eksperymentować ze składem sałatki i zamiast szynki dodać ser żółty lub kawałki śledzia. Sałatka jarzynowa powinna bazować na jajkach na twardo, ogórkach kiszonych, groszku konserwowym (lub kukurydzy) i ugotowanej włoszczyźnie. Spróbuj połączyć sałatkę z aksamitnym sosem tatarskim. To popularny majonezowy sos z pikantnymi ziołami i marynowanymi w occie warzywami. Jest lekko ostry, pomoże więc przełamać delikatność i słodycz warzyw. Możesz przyrządzić go samodzielnie lub kupić gotowy i tym samym oszczędzić dużo czasu. Sałatkę podawaj z białym pieczywem.