Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

90

heart
703 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1470 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1622 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 1

Krok 2

Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój szynkę, pieczarki, grzybki, ogórki. Groszek odcedź.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 2

Krok 3

Teraz wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Podawaj jako samodzielna przekąska lub sałatkę do obiadu.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli wolisz potrawy bez mięsne możesz zrobić taką sałatkę bez szynki.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna W

    Krystyna W , 21.01.2020

    bardzodobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 30.10.2019

    dzięki za ten post, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jola panfil

    jola panfil , 16.04.2017

    Smaczna sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śliwa

    Małgorzata Śliwa , 09.12.2015

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskimSałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim

Sałatki jarzynowe to imprezowy klasyk. Nie ważne jaka jest okazja, imieniny, urodzony czy święta, na stole króluje niezawodna sałatka z dodatkiem gotowanych warzyw i gęstego sosu. By nieco ja odmienić, do powszechnie znanej receptury wystarczy wprowadzić nowe składniki, np. dodać pokrojoną szynkę, a sałatka zrobi w towarzystwie furorę. Oczywiście możesz eksperymentować ze składem sałatki i zamiast szynki dodać ser żółty lub kawałki śledzia. Sałatka jarzynowa powinna bazować na jajkach na twardo, ogórkach kiszonych, groszku konserwowym (lub kukurydzy) i ugotowanej włoszczyźnie. Spróbuj połączyć sałatkę z aksamitnym sosem tatarskim. To popularny majonezowy sos z pikantnymi ziołami i marynowanymi w occie warzywami. Jest lekko ostry, pomoże więc przełamać delikatność i słodycz warzyw. Możesz przyrządzić go samodzielnie lub kupić gotowy i tym samym oszczędzić dużo czasu. Sałatkę podawaj z białym pieczywem.