Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

90

heart
703 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1619 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 1

Krok 2

Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój szynkę, pieczarki, grzybki, ogórki. Groszek odcedź.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 2

Krok 3

Teraz wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Podawaj jako samodzielna przekąska lub sałatkę do obiadu.

Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli wolisz potrawy bez mięsne możesz zrobić taką sałatkę bez szynki.

4

Opinie o przepisie

  • Krystyna W

    Krystyna W , 21.01.2020

    bardzodobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 30.10.2019

    dzięki za ten post, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jola panfil

    jola panfil , 16.04.2017

    Smaczna sałatka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Śliwa

    Małgorzata Śliwa , 09.12.2015

    bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka wiosenna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskimSałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim

Sałatki jarzynowe to imprezowy klasyk. Nie ważne jaka jest okazja, imieniny, urodzony czy święta, na stole króluje niezawodna sałatka z dodatkiem gotowanych warzyw i gęstego sosu. By nieco ja odmienić, do powszechnie znanej receptury wystarczy wprowadzić nowe składniki, np. dodać pokrojoną szynkę, a sałatka zrobi w towarzystwie furorę. Oczywiście możesz eksperymentować ze składem sałatki i zamiast szynki dodać ser żółty lub kawałki śledzia. Sałatka jarzynowa powinna bazować na jajkach na twardo, ogórkach kiszonych, groszku konserwowym (lub kukurydzy) i ugotowanej włoszczyźnie. Spróbuj połączyć sałatkę z aksamitnym sosem tatarskim. To popularny majonezowy sos z pikantnymi ziołami i marynowanymi w occie warzywami. Jest lekko ostry, pomoże więc przełamać delikatność i słodycz warzyw. Możesz przyrządzić go samodzielnie lub kupić gotowy i tym samym oszczędzić dużo czasu. Sałatkę podawaj z białym pieczywem.