Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim
łatwe
1306 osób zapisało
Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
50 gramów
1 łyżka
120 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Włoszczyznę umyj, obierz i ugotuj do miękkości. Jajka ugotuj na twardo.
Krok 2
Ugotowane i ostudzone warzywa oraz jajka pokrój w drobną kostkę. Podobnie pokrój szynkę, pieczarki, grzybki, ogórki. Groszek odcedź.
Krok 3
Teraz wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Podawaj jako samodzielna przekąska lub sałatkę do obiadu.
Dobra rada:
Jeśli wolisz potrawy bez mięsne możesz zrobić taką sałatkę bez szynki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka jarzynowa z szynką i sosem tatarskim
Sałatki jarzynowe to imprezowy klasyk. Nie ważne jaka jest okazja, imieniny, urodzony czy święta, na stole króluje niezawodna sałatka z dodatkiem gotowanych warzyw i gęstego sosu. By nieco ja odmienić, do powszechnie znanej receptury wystarczy wprowadzić nowe składniki, np. dodać pokrojoną szynkę, a sałatka zrobi w towarzystwie furorę. Oczywiście możesz eksperymentować ze składem sałatki i zamiast szynki dodać ser żółty lub kawałki śledzia. Sałatka jarzynowa powinna bazować na jajkach na twardo, ogórkach kiszonych, groszku konserwowym (lub kukurydzy) i ugotowanej włoszczyźnie. Spróbuj połączyć sałatkę z aksamitnym sosem tatarskim. To popularny majonezowy sos z pikantnymi ziołami i marynowanymi w occie warzywami. Jest lekko ostry, pomoże więc przełamać delikatność i słodycz warzyw. Możesz przyrządzić go samodzielnie lub kupić gotowy i tym samym oszczędzić dużo czasu. Sałatkę podawaj z białym pieczywem.