Sałatka szefa kuchni tatra chalet z pieczonym oscypkiem w otulinie z płatków kukurydzianych
łatwe
8 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
1 szklanka
1 sztuka
5 łyżek
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę myjemy osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kroimy ogórka i pomidora. Koperek, bazylię siekamy wsypujemy do miseczki, dodajemy do nich oliwę z oliwek, ocet, sól, pieprz oraz miód.
Krok 2
Mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Oscypka panierujemy w jajku następnie w płatkach i smażymy w głębokim tłuszczu. Sałaty mieszamy, układamy na talerzu z pomidorem, ogórkiem i posypujemy oliwkami.
Krok 3
Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. W centralnym miejscu układamy pieczonego oscypka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej