Z jednej strony kuchnia ukraińska jest nam całkiem dobrze znana. W końcu właśnie stąd pochodzą niektóre dania, które na polskich stołach zadomowiły się już dawno temu. Nadal jednak do odkrycia pozostaje wiele potraw ukraińskich, które w fantastyczny sposób wzbogacą nasze posiłki na co dzień i od święta. Czym charakteryzuje się kuchnia ukraińska? Przepisy, które proponujemy, są pełne wyśmienitych składników, połączonych wyrazistymi dodatkami. Do smaków, skrywanych przez tradycyjne potrawy ukraińskie, wracać będziesz często!
Zupy, czyli proste potrawy ukraińskie
Zacznijmy od zup. Wszak w wielu domach od pokoleń pielęgnowany jest zwyczaj, że muszą być one pierwszym daniem obiadowym. Dostęp do różnych, często zaskakujących przepisów kuchni ukraińskiej sprawia, że można zamienić je w niebanalną przystawkę podczas wieczornych przyjęć. Zaskocz gości solanką z karpia, której rybny smak przełamywany jest kwaśną cytryną. Takiej uczty twoi bliscy długo nie zapomną. Jednocześnie nie jest to skomplikowany przepis, więc na pewno sobie poradzisz. Jeśli chcesz przygotować danie błyskawiczne, również sięgnij do inspiracji kuchnią ukraińską. Tym razem postaw na przysmak, który prawdopodobnie jest bardziej znany polskim smakoszom. Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami to gorący posiłek, który przygotujesz w pół godziny.
Dania ukraińskie na święta
Specjały naszych sąsiadów zza wschodniej granicy bardzo mocno wniknęły w nasze lokalne tradycje kulinarne. Prawdopodobnie nie każdy zdaje sobie sprawę, że wigilijna kutia zalicza się do tradycyjnych potraw ukraińskich! Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzałeś jej samodzielnie, potraktuj kolejne święta jako pretekst do pysznych eksperymentów. By jednak nie odchodzić zbyt daleko od swoich ukochanych zwyczajów, podczas świątecznej kolacji podaj barszcz ukraiński. Jak widać, kuchnie ukraińska i polska mają naprawdę dużo wspólnego.
Pierogi inaczej
Ruskie, z mięsem, kapustą, grzybami, owocami… W Polsce pierogi jada się w każdy możliwy sposób, a szefowie kuchni wciąż wymyślają kolejne, niesamowite rodzaje farszów. Nie ma co tu kryć – nasze lokalne kulinaria bez pierogów nie istnieją! Warto jednak czasem wyściubić nos zza kart książki kucharskiej z tradycyjnymi recepturami i zerknąć w stronę ukraińskich potraw. Wśród nich znajdują się pielmieni – pierożki z mięsem, które bardziej przypominają nasze ukochane uszka. W tym wariancie przygotujesz je w naprawdę wykwintny sposób, ponieważ w nadzieniu umieścisz między innymi mięso jagnięce lub baranie. Szukasz czegoś bardziej zaskakującego? Proszę bardzo: kuchnia ukraińska oferuje nam czebureki nadziewane mięsem mielonym, czyli wyjątkowo apetyczne zawiniątka w wersji pieczonej.
Ukraina na talerzu
Większość wspomnianych potraw ukraińskich ma swoje odpowiedniki lub jest przyrządzana dokładnie tak samo w polskich kuchniach. Zatem czas na ukraińskie danie, które może zaskoczyć. Dobrze znamy placki ziemniaczane i racuchy, więc bliny z wędzoną makrelą okażą się bardzo apetyczną niespodzianką. Często korzystamy z przepisów z odległych zakątków świata, sprowadzając egzotyczne składniki. Nie warto w tych poszukiwaniach zapominać o bardziej lokalnych przysmakach, takich jak ukraińskie dania, do których mamy naprawdę blisko.