Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowym: przepis | Przepisy.pl pixel

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
319 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

218 osób wydrukowało

Pobierz pdf

301 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój filety z kurczaka w małe i cienkie plastry i dokładnie rozbij. Pieczarki pokrój w plasterki

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 1

Krok 2

Posyp mięso Przyprawą do Kurczaka Knorr i obsmaż na oleju z obu stron. Dodaj pieczarki i smaż aż wszystko nabierze złotego koloru.

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 2

Krok 3

Dokładnie rozmieszaj Sos śmietanowy z zielonym pieprzem Knorr z wodą i śmietaną.

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj sos Knorr do podsmażonych eskalopków. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowymEskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny, ponieważ tradycyjny schabowy znudził się już domownikom? Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowym przychodzą z pomocą! Spróbuj tego znakomitego mięsa, a nikt w Twoim domu nie będzie narzekał na nudę! Dodatkowo przygotowanie tego dania zajmie Ci jedyne 15 minut. Dobrze widzisz! Tak krótki czas wystarczy do zrobienia znakomitego obiadu. Spróbujesz?

Dla kogo?

Dla miłośników aromatycznych mięs i nie tylko! Poleć eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowym przyjaciołom, a z pewnością podziękują Ci za wyjątkowo smaczną rekomendację. Uwierz nam, że nawet najbardziej wymagający krytycy kulinarni pokochali już recepturę na eskalopki z kurczaka. Dołącz do tego grona i dodaj mięso do codziennego jadłospisu!

Na jaką okazję?

Eskalopki w sosie śmietanowym będą gwiazdą wieczoru na uroczystej kolacji. Zaserwuj je swoim bliskim, a pochwałom nie będzie końca! Możesz również zrobić eskalopki na codzienny obiad i cieszyć się smacznym posiłkiem po pracy. To danie, niezależnie od okazji, zawsze smakuje tak samo dobrze. Skusisz się?

Czy wiesz, że?

Możesz również przyrządzić tę potrawę z indyka! To równie pyszna opcja, która zachwyca smakiem, aromatem i kompozycją przypraw. Zaserwuj eskalopki z indyka w śmietanowym sosie, a być może na stałe zagoszczą w Twoim menu. Sam zdecyduj, jaki rodzaj mięsa wolisz.

Dla urozmaicenia:

Nie przepadasz za śmietanowo-ziołowym sosem? Nic straconego! Mamy na to sprawdzone rozwiązanie! Eskalopki z kurczaka w sosie pieczarkowym lub pomidorowym również zdadzą egzamin. Możesz eksperymentować z sosami i próbować nowych, ulubionych kombinacji. Koniecznie podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu. A teraz życzymy Ci udanego gotowania i smacznego!