Szybkie Curry tajskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybkie Curry tajskie

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

5 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

0.5 łyżeczki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju, przekładamy do garnka. Mięso kroimy w kawałki i obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Tofu kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.

Krok 2

Pastę curry rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do garnka. Dodajemy również przyprawy, różyczki brokuła i posiekaną marchew.

Krok 3

Gotujemy wszystko 10 min i zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kolejne 10 min.

Krok 4

Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz kiełki, mieszamy i sprawdzamy smak.

Krok 5

Pojemy np. z ryżem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie Curry tajskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej