Świąteczny pasztet przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny pasztet

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 dekagramów

35 dekagramów

30 dekagramów

25 dekagramów

10 dekagramów

10 dekagramów

15 dekagramów

15 dekagramów

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

6 ziaren

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.

Krok 2

Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Krok 3

Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.

Krok 4

Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.

Krok 5

Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.

Krok 6

Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.

Krok 7

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny pasztet - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej