Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny pasztet

Świąteczny pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Bernadetta

Świąteczny pasztet - składniki:

  • gotowana gęsina - 80 dekagramów
  • boczek surowy - 35 dekagramów
  • wątróbka z indyka - 30 dekagramów
  • marchew gotowana w wywarze - 25 dekagramów
  • seler ugotowany - 10 dekagramów
  • śliwki kalifornijskie bez pestek - 10 dekagramów
  • suszona żurawina - 15 dekagramów
  • cebula - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • czerstwa bułka - 10 dekagramów
  • 2 liście laurowe - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • margaryna - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku - 1 sztuka
  • imbir - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1 sztuka
  • Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka

Świąteczny pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.
  2. Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
  3. Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.
  4. Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.
  5. Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.
  6. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.
  7. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.

2

Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.

3

Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.

4

Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.

5

Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.

6

Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.

7

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Naturalna Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Gołąbki, kurczak w ziołach, Kotlety, Przepis z piersi z kurczaka z ryzem, Przepis z kurczak z warzywami, Sałatka z kurczakiem curry, Przepis z obiad z makaronem i kurczakiem, Sałatka Gyros, Dania z ryżem, sos z rosołu, Babeczki z nadzieniem czekoladowym, Przepis z suszone pomidory sałatka, ryż do, Parówki w cieście drożdżowym, Bigos domowy, Kebab, Kurczak z rozmarynem, Zupy, Przepis z dieta niskokaloryczna przepisy, Szarlotka tradycyjna, Tortilla - VIDEO, Grillowane warzywa z makaronem i tapenade, Pieczony udziec jagnięcy, Sos beszamelowy , Spaghetti bolognese z kurczakiem , Przepis z mięso wołowe przepisy, Przepis z zapiekanka z makaronem i jajkami, Kasza, placek po, Sałatka z mozzarellą, sałatka z szynka parmeńską -, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Przepis z kuskus z warzywami, Leczo - VIDEO , smazona wolowina, Kurczak z grilla po indyjsku, Kalafiorowe kotleciki, Pomidorowy sos do pizzy, Pikantne piersi z pomidorami i mozzarellą, Łosoś, Gulasz po polsku - VIDEO, Dipy, Śledź w śmietanie , Przepis z ser żólty, Delikatna pianka z soli, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Pieczarki czosnkowe, Garus, sos z piersi z kurczaka, Pstrąg, Ziemniaki, Ciasto na pierogi, Przepis z zapiekanka miesna, Sałatka kebab - VIDEO, sałatka lazurowa, Ryba po grecku, Duszona wieprzowina, Zapiekanka z cukinii z wędliną, Duszone żeberka z pieczarkami, Pieczona karkówka z zielonym pieprzem , Przepis z smazona kapusta, Przepis z kasz kuskus