Dodaj do ksiązki kucharskiej Świąteczny pasztet

Świąteczny pasztet

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 8 osób łatwe Autor: Bernadetta

Świąteczny pasztet - składniki:

  • gotowana gęsina - 80 dekagramów
  • boczek surowy - 35 dekagramów
  • wątróbka z indyka - 30 dekagramów
  • marchew gotowana w wywarze - 25 dekagramów
  • seler ugotowany - 10 dekagramów
  • śliwki kalifornijskie bez pestek - 10 dekagramów
  • suszona żurawina - 15 dekagramów
  • cebula - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • czerstwa bułka - 10 dekagramów
  • 2 liście laurowe - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • margaryna - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku - 1 sztuka
  • imbir - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1 sztuka
  • Naturalna Przyprawa do mięs Knorr - 1 sztuka

Świąteczny pasztet - Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.
  2. Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
  3. Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.
  4. Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.
  5. Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.
  6. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.
  7. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej

ŚWIĄTECZNY PASZTET - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.

2

Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.

3

Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.

4

Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.

5

Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.

6

Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.

7

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    NATURALNA PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Naturalna Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    CODZIENNIE INNE DANIE OBIADOWE? JAK NAJBARDZIEJ. PROSTE PRZEPISY NA ULUBIONE DANIA.

    Szybkie dania można przygotować także na bazie mięsa mielonego. Począwszy od znanych nam dos...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Schab, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, Potrawka z kurczaka z papryką, chrupiacy kurczak po chińsku, Obiad, obiad- szybki, Sałatka z tuńczykiem, Rosół, Przepis z sałatka ze smażonego kurczaka, Gulasz - VIDEO, Przepis z Zapiekanka Ziemniaczana z warzywami na patelnie, Kurczak w sosie pieczarkowo-serowym - VIDEO, Pasztet, Wstążki z kurczakiem i papryką , Sałatka zielona, Przepis z ryż ser, Muszelki z warzywami i salami, Przepis z sałatka z selerem konserwowym i ananasem, Kalmary w pikantnym sosie, Pomidorowy sos do pizzy, Przepis z kurczak z czosnkiem, Salsa, Deser dla dzieci "Łódź podwodna", Zupa pieczarkowa, Przepis z Ziemniaki po gó, Przepis z pierogi z kapustą i z mięsem, Pyszne lody malaga nadziewana czekoladą, Karp w galarecie, Przepis z lopatka bez kości, Deser z lodami "Sowa", Zupa cebulowa, Spaghetti , Przepis z smażona cukinia, makaron duze muszle, czerwona cebula sos, Greckie tzatziki, Faszerowane pieczarki, Pieczeń z dzika po rusku, Spaghetti z blachy, sos do pierogów z mięsem, knorr ziemniaki, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, Udka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Zapiekanka Monte Carlo, Sałatka z avocado i mięsa krabów - VIDEO, Przepis z kurczak curry w śmietanie, Kapusta z grochem, Przepis z mieso z owocami, Przepis z sos dresing, Penne ze szpinakiem w śmietanie, Karp w płatkach migdałowych, Ziemniaki, Ryba po grecku, Lody Caffe Latte z gorącą czekoladą, Naleśniki chińskie - VIDEO, Sznycel z indyka na orientalnie, Przepis z dania o, Golonka Qingdao, Zupa krem z dyni - VIDEO, Ratatui a’la Gousto, Klasyczne spaghetti bolognese z pomidorami, Sałatki, Przepis z co zrobic na obiad