
Składniki
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
250 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
5 ziaren
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Krok 2
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Krok 4
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj kostkę rosołową wołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Krok 5
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. By uzyskać smaczny farsz, ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do otrzymanej w ten sposób masy, dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku: pieprzem, rozmarynem oraz odrobiną kminu rzymskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby (doskonale sprawdzą się zarówno podgrzybki, jak i kurki lub prawdziwki). Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, gorący pasztet odstaw na kilkanaście minut w chłodniejsze miejsce. Na koniec pokrój go w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!