Pasztet z żurawiną - przepis: pieczony, domowy | Przepisy.pl pixel

Pasztet z żurawiną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

317 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1004 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1063 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

250 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj kostkę rosołową wołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.

1

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 10.12.2020

    Tak. Zdecydowanie zamiast wędliny polecam pasztet – najlepiej taki samodzielnie zrobiony. Jest to idealna przekąska, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Uwielbiam jak smaki się przenikają i mieszają, dlatego pasztet musi być wymyślny, ale nie przesadnie. To musi być smak, do którego chce się powracać. Ponieważ uwielbiam żurawinę nie może jej zabraknąć w moim jadłospisie. A jak się okazało połączenie żurawiny i rozmarynu w pasztecie to duet wręcz idealny. Ja należę do tych kobiet, które nie jadają wątróbki, jedyną formą jej przemycenia do mojego jadłospisu jest właśnie pasztet, dlatego nie może go zabraknąć w moim menu. Przepis jest łatwy i prosty, w zasadzie nie trzeba go urozmaicać, gdyż smak jest taki jaki lubię. Pasztet przygotowywałam już wielokrotnie i zawsze znikał ze stołu błyskawicznie, a goście twierdzą, że jest wyśmienity. Dobrze mieć takiego sprzymierzeńcza w kuchni jak przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
pasztet z jajek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z żurawiną i rozmarynemPasztet z żurawiną i rozmarynem

Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aromatyczny i kremowy dodatek uświetni smak świeżego pieczywa. Zaserwuj go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Najpierw jednak pobierz listę potrzebnych składników i wykonaj przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła! 

Dla kogo?

Nie ma osoby, która stwierdziłaby, że pasztet z żurawiną przepis ma mało smaku i aromatu. Polecamy ten specjał fanom mięsnych wyrobów! Jeżeli nie boisz się ciekawych połączeń smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Rezultaty miło Cię zaskoczą!

Na jaką okazję?

Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt! Połóż pasztet domowy z żurawiną na stole, a błyskawicznie zniknie z talerza. Cała rodzina będzie zadowolona z takiego specjału. Pycha!

Czy wiesz, że?

Aby przygotować pasztet pieczony z żurawiną, potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. Ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do masy na pasztet z żurawiną i rozmarynem dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. 

Dla urozmaicenia:

Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby. Gotową masę wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem gorący pasztet odstaw w chłodniejsze miejsce. Poczekaj 15 minut i gotowe! Pokrój pasztet wieprzowy z żurawiną w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba.