Składniki
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
250 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
5 ziaren
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.
Krok 2
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.
Krok 4
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
Krok 5
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Dobra rada:
Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. By uzyskać smaczny farsz, ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do otrzymanej w ten sposób masy, dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku: pieprzem, rozmarynem oraz odrobiną kminu rzymskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby (doskonale sprawdzą się zarówno podgrzybki, jak i kurki lub prawdziwki). Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, gorący pasztet odstaw na kilkanaście minut w chłodniejsze miejsce. Na koniec pokrój go w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!