Pasztet z żurawiną i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z żurawiną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

821 osób wydrukowało

Pobierz pdf

838 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

250 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z żurawiną i rozmarynemPasztet z żurawiną i rozmarynem

Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. By uzyskać smaczny farsz, ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do otrzymanej w ten sposób masy, dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku: pieprzem, rozmarynem oraz odrobiną kminu rzymskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby (doskonale sprawdzą się zarówno podgrzybki, jak i kurki lub prawdziwki). Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, gorący pasztet odstaw na kilkanaście minut w chłodniejsze miejsce. Na koniec pokrój go w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!