
Składniki
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
250 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
5 ziaren
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Krok 2
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Krok 4
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj kostkę rosołową wołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Krok 5
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aromatyczny i kremowy dodatek uświetni smak świeżego pieczywa. Zaserwuj go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Najpierw jednak pobierz listę potrzebnych składników i wykonaj przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!
Dla kogo?
Nie ma osoby, która stwierdziłaby, że pasztet z żurawiną przepis ma mało smaku i aromatu. Polecamy ten specjał fanom mięsnych wyrobów! Jeżeli nie boisz się ciekawych połączeń smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Rezultaty miło Cię zaskoczą!
Na jaką okazję?
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt! Połóż pasztet domowy z żurawiną na stole, a błyskawicznie zniknie z talerza. Cała rodzina będzie zadowolona z takiego specjału. Pycha!
Czy wiesz, że?
Aby przygotować pasztet pieczony z żurawiną, potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. Ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do masy na pasztet z żurawiną i rozmarynem dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby. Gotową masę wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem gorący pasztet odstaw w chłodniejsze miejsce. Poczekaj 15 minut i gotowe! Pokrój pasztet wieprzowy z żurawiną w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba.