Pasztet z żurawiną i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z żurawiną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

817 osób wydrukowało

Pobierz pdf

834 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

250 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z żurawiną i rozmarynemPasztet z żurawiną i rozmarynem

Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. By uzyskać smaczny farsz, ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do otrzymanej w ten sposób masy, dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku: pieprzem, rozmarynem oraz odrobiną kminu rzymskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby (doskonale sprawdzą się zarówno podgrzybki, jak i kurki lub prawdziwki). Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, gorący pasztet odstaw na kilkanaście minut w chłodniejsze miejsce. Na koniec pokrój go w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!