Pasztet z żurawiną i rozmarynem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z żurawiną i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

232 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

851 osób wydrukowało

Pobierz pdf

882 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

250 gramów

400 gramów

250 gramów

6 łyżek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

5 sztuk

3 sztuki

5 ziaren

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 1

Krok 2

Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 3

Krok 4

Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 4

Krok 5

Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

Pasztet z żurawiną i rozmarynem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.

1

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 10.12.2020

    Tak. Zdecydowanie zamiast wędliny polecam pasztet – najlepiej taki samodzielnie zrobiony. Jest to idealna przekąska, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Uwielbiam jak smaki się przenikają i mieszają, dlatego pasztet musi być wymyślny, ale nie przesadnie. To musi być smak, do którego chce się powracać. Ponieważ uwielbiam żurawinę nie może jej zabraknąć w moim jadłospisie. A jak się okazało połączenie żurawiny i rozmarynu w pasztecie to duet wręcz idealny. Ja należę do tych kobiet, które nie jadają wątróbki, jedyną formą jej przemycenia do mojego jadłospisu jest właśnie pasztet, dlatego nie może go zabraknąć w moim menu. Przepis jest łatwy i prosty, w zasadzie nie trzeba go urozmaicać, gdyż smak jest taki jaki lubię. Pasztet przygotowywałam już wielokrotnie i zawsze znikał ze stołu błyskawicznie, a goście twierdzą, że jest wyśmienity. Dobrze mieć takiego sprzymierzeńcza w kuchni jak przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z żurawiną i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z żurawiną i rozmarynemPasztet z żurawiną i rozmarynem

Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt. Do jego przygotowania potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. By uzyskać smaczny farsz, ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do otrzymanej w ten sposób masy, dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku: pieprzem, rozmarynem oraz odrobiną kminu rzymskiego. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby (doskonale sprawdzą się zarówno podgrzybki, jak i kurki lub prawdziwki). Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem, gorący pasztet odstaw na kilkanaście minut w chłodniejsze miejsce. Na koniec pokrój go w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba. Pobierz listę potrzebnych składników i wypróbuj nasz przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!