
Składniki
400 gramów
1 sztuka
250 gramów
400 gramów
250 gramów
6 łyżek
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
5 sztuk
3 sztuki
5 ziaren
2 łyżki
1 łyżka
0.5 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.

Krok 2
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.

Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.

Krok 4
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj kostkę rosołową wołową Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.

Krok 5
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.


Dobra rada:
Aby wzbogacić smak pasztetu, dodaj do masy leśne grzyby.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z żurawiną i rozmarynem
Szukasz pomysłu na aromatyczny wyrób z mięsa? Sprawdź nasz przepis na pasztet z żurawiną. Ten aromatyczny i kremowy dodatek uświetni smak świeżego pieczywa. Zaserwuj go, gdy tylko najdzie Cię ochota. Najpierw jednak pobierz listę potrzebnych składników i wykonaj przepis na smaczny pasztet z żurawiną. Do dzieła!
Dla kogo?
Nie ma osoby, która stwierdziłaby, że pasztet z żurawiną przepis ma mało smaku i aromatu. Polecamy ten specjał fanom mięsnych wyrobów! Jeżeli nie boisz się ciekawych połączeń smaków, to koniecznie wypróbuj nasz przepis. Rezultaty miło Cię zaskoczą!
Na jaką okazję?
Pasztet z żurawiną i rozmarynem to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Zwłaszcza w okresie świąt! Połóż pasztet domowy z żurawiną na stole, a błyskawicznie zniknie z talerza. Cała rodzina będzie zadowolona z takiego specjału. Pycha!
Czy wiesz, że?
Aby przygotować pasztet pieczony z żurawiną, potrzebujesz m.in. mięsa – podgardla wieprzowego, wołowiny oraz wątróbki drobiowej. Ugotowane mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę razem z zeszkloną cebulą i kajzerką. Do masy na pasztet z żurawiną i rozmarynem dodaj pozostałe składniki: jajko, żurawinę oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie esencję do duszonych mięs.
Dla urozmaicenia:
Nic nie stoi na przeszkodzie, by do farszu dodać również inne składniki, np. leśne grzyby. Gotową masę wstaw do nagrzanego piekarnika. Przed podaniem gorący pasztet odstaw w chłodniejsze miejsce. Poczekaj 15 minut i gotowe! Pokrój pasztet wieprzowy z żurawiną w plastry i podawaj razem z kromkami świeżego chleba.