Pasztet z karkówki z owocami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z karkówki z owocami suszonymi

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

80 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp rozmarynem, pieprzem, dodaj suszone owoce i zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepłe mięso włóż do malaksera. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Naczynie wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej