Pasztet z karkówki z owocami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z karkówki z owocami suszonymi

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

80 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp rozmarynem, pieprzem, dodaj suszone owoce i zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepłe mięso włóż do malaksera. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Naczynie wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej