Pasztet z karkówki z owocami suszonymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z karkówki z owocami suszonymi

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 szczypta

250 gramów

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

80 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.

Krok 2

Posyp rozmarynem, pieprzem, dodaj suszone owoce i zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.

Krok 3

Jeszcze ciepłe mięso włóż do malaksera. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.

Krok 4

Naczynie wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z karkówki z owocami suszonymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
pasztet z jajek
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej