Żurawina świeża – jak jeść? Czy można ją jeść na surowo? Do czego ją przygotować?

Nadejście jesieni to nie tylko czas zbioru smacznych owoców, warzyw i grzybów, ale także dojrzewania żurawiny – drobnych, intensywnie czerwonych jagód, z których można wyczarować wspaniałe przetwory, nalewki i potrawy. Do czego najlepiej pasuje żurawina świeża? Jak jeść niewielkie owoce – na surowo, po ugotowaniu, a może upieczeniu? Sprawdzamy!

Wyjątkowe właściwości żurawiny

Żurawina to niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych o zimozielonych, płożących się pędach. Jej jagody, choć są jadalne na surowo, wyróżniają się bardzo cierpkim, niekiedy wręcz gorzkim smakiem, dlatego najlepiej nadają się na różnego rodzaju przetwory oraz do suszenia. Warto pamiętać, że przetwory z żurawiny nie mają już takiej wartości odżywczej, jak żurawina świeża. Zawierają także zdecydowanie więcej cukru. Niewielkie, intensywnie czerwone owoce są prawdziwą skarbnicą wielu składników docenianych za właściwości prozdrowotne. Żurawina charakteryzuje się bogactwem witaminy C, która odgrywa dużą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jak przygotować świeżą żurawinę do mięsa, przetworów i soku?

Świeża żurawina – czy można jeść na surowo?

Jak jeść świeżą żurawinę? A może lepiej spożywać ją w formie przetworzonej? Surowe jagody, choć prezentują się bardzo atrakcyjnie, mają cierpki, kwaśno-gorzki smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Z tego powodu większość osób decyduje się na spożywanie jagód odpowiednio wcześniej przyrządzonych. Do czego najlepiej się nada zebrana w ogródku świeża żurawina? Co z niej zrobić? Najlepszym pomysłem na zachowanie jej niemal wszystkich właściwości i pozbycie się cierpkiego smaku jest przygotowanie konfitur, które nie tylko osłodzą zimową herbatkę, ale również doskonale nadadzą się jako przyprawa do różnego rodzaju mięs i serów.

Żurawina świeża – jak jeść?

Trafiła wam się piękna świeża żurawina? Do czego najlepiej ją wykorzystać? Z dojrzałych jagód warto przygotować orzeźwiającą polewkę żurawinową z dodatkiem tartego chrzanu, śmietany oraz bulionu warzywnego. Gotowy krem najlepiej będzie smakował z dodatkiem suszonych owoców oraz chrupiących grzanek. Z żurawiny można przygotować niezwykle aromatyczny sos, świetnie komponujący się z pieczonym lub grillowanym mięsem. Takie potrawy jak delikatna polędwiczka wieprzowa z sosem żurawinowym czy glazurowana pieczona kaczka z sosem rodzynkowym doskonale nadają się na rodzinne przyjęcie, ponieważ nie tylko wyśmienicie smakują, ale również prezentują się bardzo elegancko.

Jak przygotować świeżą żurawinę?

Niewiele owoców zawiera tak duże ilości witaminy C jak żurawina świeża. Jak przyrządzić te charakterystyczne w smaku jagody, by w trakcie obróbki termicznej straciły jak najmniej cennych witamin i składników mineralnych? Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie konfitury, która będzie pasować zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw. Wystarczy dokładnie umyte i przebrane owoce podsmażać, a następnie dusić z cukrem, dopóki nie powstanie gęsty syrop. Smak warto uszlachetnić dodając trochę startego jabłka, gruszki lub skórki cytrynowej. Gotowe przetwory wystarczy przełożyć do niewielkich słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem, dopóki całkiem nie wystygną. Taka konfitura jest doskonałym dodatkiem do takich dań lub przekąsek jak chrupiący camembert w panierce, góralskie naleśniki z oscypkiem albo pyszne, kwaśne śledzie z żurawiną.

Jak zrobić żurawinę świeżą w piekarniku?

Świeże owoce żurawiny doskonale znoszą nawet kilkutygodniowe przechowywanie w lodówce. Z powodzeniem można je również mrozić – oczywiście po wcześniejszym przebraniu i umyciu, a potem wykorzystać do różnorodnych przepisów z żurawiną. Świetnym sposobem jest również suszenie, dzięki któremu owoce tracą większość goryczy, a zyskują słodko-kwaśny smak. Jak przygotować świeżą żurawinę do suszenia? Najlepiej najpierw zamrozić owoce na kilka godzin, a następnie równomierne rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze około 50°C, dopóki nie staną się suche, ale zachowają elastyczność. Gotową żurawinę należy przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach i spożywać jak przekąskę lub dodawać do wybranych potraw.