Camembert w panierce
podany z konfiturą z żurawiny

- Krok 1Wsyp do miseczki bułkę tartą. Pokrusz do niej kostkę Knorr, po czym dokładnie wymieszaj.
- Krok 2Rozbij jajko do miseczki i dokładnie je rozmieszaj.
- Krok 3Obtaczaj camembert najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, wymieszanej z bulionem.
- Krok 4Smaż serki na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, gdy uzyskają złocisty kolor).

Podawaj z konfiturami z żurawiny.

Camembert w panierce to bardzo proste i pyszne danie. Z dodatkiem konfitury z żurawiny sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a podany z mieszanką sałat i ziemniakami będzie godnym polecenia daniem obiadowym. Chrupiąca skórka i miękkie, aromatyczne nadzienie – jeśli lubisz takie podłączenia, wypróbuj nasz przepis. Wybierz camembert, czyli francuski ser o kremowej konsystencji, otoczony gładką białą pleśnią – możesz zdecydować się na wersję naturalną albo z dodatkami, np. ziołową lub z zielonym pieprzem. Przygotuj panierkę z bułki tartej i przypraw kostką bulionu cielęcego, która nada jej wyrazistości (nie potrzeba dodawać wtedy już innych przypraw). W osobnej misce roztrzep jajko i obtocz w nim ser, a następnie posyp grubo bułką tartą i lekko dociśnij, żeby panierka dobrze trzymała się na skórce. Smaż po kilka minut z każdej strony na tłuszczu o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowym albo rafinowanym oleju kokosowym. W przepisie zasugerowane jest, by camembert w panierce podawać z konfiturą z żurawiny, ale odpowiednia będzie też ta z czarnej porzeczki.