Camembert w panierce
podany z konfiturą z żurawiny
łatwe
201 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
0.75 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wsyp do miseczki bułkę tartą. Pokrusz do niej kostkę Knorr, po czym dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Rozbij jajko do miseczki i dokładnie je rozmieszaj.
Krok 3
Obtaczaj camembert najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, wymieszanej z bulionem.
Krok 4
Smaż serki na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, gdy uzyskają złocisty kolor).

Dobra rada:
Podawaj z konfiturami z żurawiny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Camembert w panierce
Camembert w panierce to bardzo proste i pyszne danie. Serwować je można z najróżniejszymi dodatkami, ale najważniejsze i tak pozostaje wnętrze… Apetycznie ciągnący się ser camembert to widok, który najwierniejszym fanom smażonych przysmaków na długo pozostanie w pamięci jako danie warte grzechu.
Dla kogo?
Z dodatkiem konfitury z żurawiny smażony camembert w panierce sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a podany z mieszanką sałat i ziemniakami będzie godnym polecenia daniem obiadowym. Bez trudu dopasujesz dodatki do uniwersalnej podstawy dania. Chrupiąca skórka i miękkie, aromatyczne nadzienie – jeśli lubisz takie połączenia, wypróbuj nasz przepis na camembert w panierce.
Na jaką okazję?
Złocisty camembert w panierce to propozycja, którą podbijesz serca domowników podczas obiadu i gości w trakcie proszonej kolacji. Przygotuj panierkę do camemberta z bułki tartej i przypraw kostką bulionu cielęcego, która nada jej wyrazistości (nie potrzeba dodawać wtedy już innych przypraw). W osobnej misce roztrzep jajko i obtocz w nim ser, a następnie posyp grubo bułką tartą i lekko dociśnij, żeby panierka do sera camembert dobrze przylegała do skórki. Trzymaj się tych wytycznych, a wygląd sera smażonego w panierce zawsze będzie bez zarzutu.
Czy wiesz, że?
Wybierz camembert, czyli francuski ser o kremowej konsystencji, otoczony gładką białą pleśnią – możesz zdecydować się na wersję naturalną albo z dodatkami, np. ziołową lub z zielonym pieprzem. Ser camembert w panierce smaż po kilka minut z każdej strony na tłuszczu o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowym.
Dla urozmaicenia:
W przepisie zasugerowane jest, by ser camembert w panierce podawać z konfiturą z żurawiny, ale odpowiednia będzie też ta z czarnej porzeczki.