Camembert w panierce - ser smażony, przepis | Przepisy.pl pixel

Camembert w panierce

podany z konfiturą z żurawiny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
571 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

0.75 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wsyp do miseczki bułkę tartą. Pokrusz do niej kostkę Knorr, po czym dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Rozbij jajko do miseczki i dokładnie je rozmieszaj.

Krok 3

Obtaczaj camembert najpierw w jajku, następnie w bułce tartej, wymieszanej z bulionem.

Krok 4

Smaż serki na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony (do momentu, gdy uzyskają złocisty kolor).

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z konfiturami z żurawiny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Camembert w panierce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Deska serów
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Camembert w panierceCamembert w panierce

Camembert w panierce to bardzo proste i pyszne danie. Serwować je można z najróżniejszymi dodatkami, ale najważniejsze i tak pozostaje wnętrze… Apetycznie ciągnący się ser camembert to widok, który najwierniejszym fanom smażonych przysmaków na długo pozostanie w pamięci jako danie warte grzechu.

Dla kogo?

Z dodatkiem konfitury z żurawiny smażony camembert w panierce sprawdzi się jako samodzielna przekąska, a podany z mieszanką sałat i ziemniakami będzie godnym polecenia daniem obiadowym. Bez trudu dopasujesz dodatki do uniwersalnej podstawy dania. Chrupiąca skórka i miękkie, aromatyczne nadzienie – jeśli lubisz takie połączenia, wypróbuj nasz przepis na camembert w panierce.

Na jaką okazję?

Złocisty camembert w panierce to propozycja, którą podbijesz serca domowników podczas obiadu i gości w trakcie proszonej kolacji. Przygotuj panierkę do camemberta z bułki tartej i przypraw kostką bulionu cielęcego, która nada jej wyrazistości (nie potrzeba dodawać wtedy już innych przypraw). W osobnej misce roztrzep jajko i obtocz w nim ser, a następnie posyp grubo bułką tartą i lekko dociśnij, żeby panierka do sera camembert dobrze przylegała do skórki. Trzymaj się tych wytycznych, a wygląd sera smażonego w panierce zawsze będzie bez zarzutu.

Czy wiesz, że?

Wybierz camembert, czyli francuski ser o kremowej konsystencji, otoczony gładką białą pleśnią – możesz zdecydować się na wersję naturalną albo z dodatkami, np. ziołową lub z zielonym pieprzem. Ser camembert w panierce smaż po kilka minut z każdej strony na tłuszczu o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowym.

Dla urozmaicenia:

W przepisie zasugerowane jest, by ser camembert w panierce podawać z konfiturą z żurawiny, ale odpowiednia będzie też ta z czarnej porzeczki.