Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

202 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

750 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto przygotuj według przepisu z opakowania Knorr. Dodaj do niego pokrojony w kostkę ser oscypek.

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z żurawiną.

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiemPlacki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem

Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednio przygotowanej masie. Sięgnij na przykład po gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną, dodając do niej pokrojony w kostkę oscypek. Dołącz także podstawowe przyprawy, takie jak: pieprz czy granulowany czosnek. Packi zyskają na ostrości, jeśli w masę wmieszasz również posiekaną cebulę (czerwoną lub białą) oraz pikantną paprykę. Wypróbuj także lekko słodkiego wariantu ze startą na tarce marchewką. Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się chrupiące i złociste. Warto podawać je z różnymi dodatkami. Świetnie będą smakować na przykład z żurawiną oraz oscypkiem. Ser pokrój w plastry i połóż na ciepłych jeszcze plackach, dzięki czemu lekko się rozpłynie. W sezonie sięgnij po świeże owoce, na przykład czerwoną porzeczkę, truskawki lub maliny, natomiast zimą sprawdzą się dżemy i powidła. Wypróbuj ten przepis i podawaj placki ziemniaczane tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.