Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

174 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

50 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

750 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto przygotuj według przepisu z opakowania Knorr. Dodaj do niego pokrojony w kostkę ser oscypek.

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - Krok 1

Krok 2

Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawaj z żurawiną.

Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiemPlacki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem

Klasyczne placki ziemniaczane to smaczna i uniwersalna propozycja na danie obiadowe. Sekret ich smaku kryje się w odpowiednio przygotowanej masie. Sięgnij na przykład po gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną, dodając do niej pokrojony w kostkę oscypek. Dołącz także podstawowe przyprawy, takie jak: pieprz czy granulowany czosnek. Packi zyskają na ostrości, jeśli w masę wmieszasz również posiekaną cebulę (czerwoną lub białą) oraz pikantną paprykę. Wypróbuj także lekko słodkiego wariantu ze startą na tarce marchewką. Placki smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się chrupiące i złociste. Warto podawać je z różnymi dodatkami. Świetnie będą smakować na przykład z żurawiną oraz oscypkiem. Ser pokrój w plastry i połóż na ciepłych jeszcze plackach, dzięki czemu lekko się rozpłynie. W sezonie sięgnij po świeże owoce, na przykład czerwoną porzeczkę, truskawki lub maliny, natomiast zimą sprawdzą się dżemy i powidła. Wypróbuj ten przepis i podawaj placki ziemniaczane tak, jak lubisz najbardziej. Smacznego.