Składniki
500 gramów
25 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na parze.
Krok 2
Rozgnieć na puree, dodaj żółtka, starty na tarce żółty ser i dopraw do smaku.
Krok 3
Zagnieć na jednolite ciasto i zmoczonymi wcześniej lekko rękoma formuj małe placuszki, które obtaczaj w mące i smaż na głębokim oleju.
Krok 4
Placuszki ziemniaczano- serowe podawaj razem z salsą lub meksykańskim gulaszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej