Wyśmienite placki ziemniaczane z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wyśmienite placki ziemniaczane z serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

25 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na parze.

Krok 2

Rozgnieć na puree, dodaj żółtka, starty na tarce żółty ser i dopraw do smaku.

Krok 3

Zagnieć na jednolite ciasto i zmoczonymi wcześniej lekko rękoma formuj małe placuszki, które obtaczaj w mące i smaż na głębokim oleju.

Krok 4

Placuszki ziemniaczano- serowe podawaj razem z salsą lub meksykańskim gulaszem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wyśmienite placki ziemniaczane z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Aperol Spritz – przepis
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej