
Składniki
500 gramów
25 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i ugotuj na parze.
Krok 2
Rozgnieć na puree, dodaj żółtka, starty na tarce żółty ser i dopraw do smaku.
Krok 3
Zagnieć na jednolite ciasto i zmoczonymi wcześniej lekko rękoma formuj małe placuszki, które obtaczaj w mące i smaż na głębokim oleju.
Krok 4
Placuszki ziemniaczano- serowe podawaj razem z salsą lub meksykańskim gulaszem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej