Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

8

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.3 kilograma

0.4 kilograma

2 sztuki

3 sztuki

3 łyżki

6 sztuk

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowujemy placki: Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem. Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię). Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - Krok 2

Krok 3

Przygotowujemy sos: Pieczarki bardzo drobno kroimy. W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu. Sos mamy gotowy.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - Krok 3

Krok 4

Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej