Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym i sałatką
średnie
125 osób zapisało

Składniki
1.3 kilograma
0.4 kilograma
2 sztuki
3 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowujemy placki: Fileta myjemy i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, myjemy i mocno rozdrabniamy w robocie kuchennym (jak na placki ziemniaczane). Przekładamy do miski z filetem. Wbijamy jajka, dodajemy cały Fix do placków ziemniaczanych, mąkę i jeszcze ewentualnie dosalamy. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. Smażymy placki różnej wielkości w zależności od upodobania. Ja smażyłam dość duże placki (tylko 2 weszły mi na patelnię). Każdy placek po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3
Przygotowujemy sos: Pieczarki bardzo drobno kroimy. W rondelku roztapiamy masło. Na rozgrzane wkładamy pokrojone pieczarki, solimy i smażymy ok. 15 minut. Następnie wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy lubczyk. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Do śmietany wsypujemy mąkę, dokładnie roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się sosu. Sos mamy gotowy.

Krok 4
Jeszcze tylko przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy, kroimy według uznania. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, wlewamy na warzywa mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej