Placki ziemniacznane z natką pietruszki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki ziemniacznane z natką pietruszki

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 mililitr

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania placki ziemniaczane wsyp do miski.

Krok 2

Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Natkę umyj, wysusz i posiekaj drobno.

Krok 3

Do miski wlej wodę, dodaj jajko, natkę i len oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko i zostaw na pół godz.

Krok 4

Po tym czasie porcje ciasta nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano z obu stron.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki ziemniacznane z natką pietruszki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej