Tarta z porem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z porem i szparagami

z pomidorami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

125 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do wypiekania tarty wysmaruj odrobiną masła. Resztę masła roztop na patelni i smaż na wolnym ogniu posiekany por, aż będzie miękki.

Krok 2

Obierz szparagi. Wymieszaj je z porem na patelni i suszonymi pomidorami. Połóż warzywa równomiernie w naczyniu do wypiekania tarty.

Krok 3

Ubij jajka wraz z Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr i świeżo mielonym pieprzem, połącz z mlekiem i zalej warzywa.

Krok 4

Piecz tartę przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z porem i szparagamiTarta z porem i szparagami

Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Tę w wersji wytrawnej przygotowuje się z delikatnym jajecznym nadzieniem i dowolnymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na tartę z porem i szparagami, czyli połączenie wyrazistych i delikatnych warzyw – upiecz ją bez ciasta, tak by przypominała puszysty omlet. Dodaj do niej także słodkie suszone pomidory, a uzyskasz niezwykle smaczną kompozycję. Zacznij od podsmażenia białej części pora, a kiedy będzie już miękki, dodaj do niego suszone pomidory i szparagi – najlepiej zielone, ponieważ są delikatniejsze. Nie gotuj ich wcześniej, zmiękną podczas pieczenia w zalewie jajecznej. Żeby ją przyrządzić, ubij jajka, a następnie dopraw je i wymieszaj z mlekiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i upiecz. Możesz przed końcem pieczenia posypać ją startym żółtym serem albo położyć na niej cienkie plastry parmezanu. Tartę z porem i szparagami serwuj ze świeżą zieloną sałatą skropioną sosem winegret. Smacznego!