Tarta z porem i szparagami
z pomidorami suszonymi
łatwe
120 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
125 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do wypiekania tarty wysmaruj odrobiną masła. Resztę masła roztop na patelni i smaż na wolnym ogniu posiekany por, aż będzie miękki.
Krok 2
Obierz szparagi. Wymieszaj je z porem na patelni i suszonymi pomidorami. Połóż warzywa równomiernie w naczyniu do wypiekania tarty.
Krok 3
Ubij jajka wraz z Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr i świeżo mielonym pieprzem, połącz z mlekiem i zalej warzywa.
Krok 4
Piecz tartę przez 30 minut w 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z porem i szparagami
Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Tę w wersji wytrawnej przygotowuje się z delikatnym jajecznym nadzieniem i dowolnymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na tartę z porem i szparagami, czyli połączenie wyrazistych i delikatnych warzyw – upiecz ją bez ciasta, tak by przypominała puszysty omlet. Dodaj do niej także słodkie suszone pomidory, a uzyskasz niezwykle smaczną kompozycję. Zacznij od podsmażenia białej części pora, a kiedy będzie już miękki, dodaj do niego suszone pomidory i szparagi – najlepiej zielone, ponieważ są delikatniejsze. Nie gotuj ich wcześniej, zmiękną podczas pieczenia w zalewie jajecznej. Żeby ją przyrządzić, ubij jajka, a następnie dopraw je i wymieszaj z mlekiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i upiecz. Możesz przed końcem pieczenia posypać ją startym żółtym serem albo położyć na niej cienkie plastry parmezanu. Tartę z porem i szparagami serwuj ze świeżą zieloną sałatą skropioną sosem winegret. Smacznego!


































