Tarta z porem i szparagami
z pomidorami suszonymi
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
125 gramów
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do wypiekania tarty wysmaruj odrobiną masła. Resztę masła roztop na patelni i smaż na wolnym ogniu posiekany por, aż będzie miękki.
Krok 2
Obierz szparagi. Wymieszaj je z porem na patelni i suszonymi pomidorami. Połóż warzywa równomiernie w naczyniu do wypiekania tarty.
Krok 3
Ubij jajka wraz z Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr i świeżo mielonym pieprzem, połącz z mlekiem i zalej warzywa.
Krok 4
Piecz tartę przez 30 minut w 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta z porem i szparagami
Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Tę w wersji wytrawnej przygotowuje się z delikatnym jajecznym nadzieniem i dowolnymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na tartę z porem i szparagami, czyli połączenie wyrazistych i delikatnych warzyw – upiecz ją bez ciasta, tak by przypominała puszysty omlet. Dodaj do niej także słodkie suszone pomidory, a uzyskasz niezwykle smaczną kompozycję. Zacznij od podsmażenia białej części pora, a kiedy będzie już miękki, dodaj do niego suszone pomidory i szparagi – najlepiej zielone, ponieważ są delikatniejsze. Nie gotuj ich wcześniej, zmiękną podczas pieczenia w zalewie jajecznej. Żeby ją przyrządzić, ubij jajka, a następnie dopraw je i wymieszaj z mlekiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i upiecz. Możesz przed końcem pieczenia posypać ją startym żółtym serem albo położyć na niej cienkie plastry parmezanu. Tartę z porem i szparagami serwuj ze świeżą zieloną sałatą skropioną sosem winegret. Smacznego!