Tarta z porem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z porem i szparagami

z pomidorami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

83 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

125 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do wypiekania tarty wysmaruj odrobiną margaryny. Resztę margaryny roztop na patelni i smaż na wolnym ogniu posiekany por, aż będzie miękki.

Krok 2

Obierz szparagi. Wymieszaj je z porem na patelni i suszonymi pomidorami. Połóż warzywa równomiernie w naczyniu do wypiekania tarty.

Krok 3

Ubij jajka wraz z Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr i świeżo mielonym pieprzem, połącz z mlekiem i zalej warzywa.

Krok 4

Piecz tartę przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Męskie placki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z porem i szparagamiTarta z porem i szparagami

Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Tę w wersji wytrawnej przygotowuje się z delikatnym jajecznym nadzieniem i dowolnymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na tartę z porem i szparagami, czyli połączenie wyrazistych i delikatnych warzyw – upiecz ją bez ciasta, tak by przypominała puszysty omlet. Dodaj do niej także słodkie suszone pomidory, a uzyskasz niezwykle smaczną kompozycję. Zacznij od podsmażenia białej części pora, a kiedy będzie już miękki, dodaj do niego suszone pomidory i szparagi – najlepiej zielone, ponieważ są delikatniejsze. Nie gotuj ich wcześniej, zmiękną podczas pieczenia w zalewie jajecznej. Żeby ją przyrządzić, ubij jajka, a następnie dopraw je i wymieszaj z mlekiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i upiecz. Możesz przed końcem pieczenia posypać ją startym żółtym serem albo położyć na niej cienkie plastry parmezanu. Tartę z porem i szparagami serwuj ze świeżą zieloną sałatą skropioną sosem winegret. Smacznego!