Tarta z porem i szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z porem i szparagami

z pomidorami suszonymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

120 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

5 sztuk

4 sztuki

125 gramów

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Formę do wypiekania tarty wysmaruj odrobiną masła. Resztę masła roztop na patelni i smaż na wolnym ogniu posiekany por, aż będzie miękki.

Krok 2

Obierz szparagi. Wymieszaj je z porem na patelni i suszonymi pomidorami. Połóż warzywa równomiernie w naczyniu do wypiekania tarty.

Krok 3

Ubij jajka wraz z Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr i świeżo mielonym pieprzem, połącz z mlekiem i zalej warzywa.

Krok 4

Piecz tartę przez 30 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z porem i szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekana wołowina
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta z porem i szparagamiTarta z porem i szparagami

Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Tę w wersji wytrawnej przygotowuje się z delikatnym jajecznym nadzieniem i dowolnymi dodatkami. Wypróbuj nasz przepis na tartę z porem i szparagami, czyli połączenie wyrazistych i delikatnych warzyw – upiecz ją bez ciasta, tak by przypominała puszysty omlet. Dodaj do niej także słodkie suszone pomidory, a uzyskasz niezwykle smaczną kompozycję. Zacznij od podsmażenia białej części pora, a kiedy będzie już miękki, dodaj do niego suszone pomidory i szparagi – najlepiej zielone, ponieważ są delikatniejsze. Nie gotuj ich wcześniej, zmiękną podczas pieczenia w zalewie jajecznej. Żeby ją przyrządzić, ubij jajka, a następnie dopraw je i wymieszaj z mlekiem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i upiecz. Możesz przed końcem pieczenia posypać ją startym żółtym serem albo położyć na niej cienkie plastry parmezanu. Tartę z porem i szparagami serwuj ze świeżą zieloną sałatą skropioną sosem winegret. Smacznego!