Bitki wołowe po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe po polsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

5 łyżek

1 sztuka

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i podziel na porcje po około 40 g. Następnie rozbij tłuczkiem.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub na patelni na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Mięso oprósz mąką i smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 3

Krok 4

Wlej 800 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem około 25 minut, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z kaszą lub ryżem oraz ogórkiem kiszonym.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe po polsku Bitki wołowe po polsku

Dania mięsne wcale nie muszą być skomplikowane, a ich przygotowanie – nie musi być pracochłonne. Idealnym przykładem są bitki wołowe po polsku, w których kryje się bogactwo smaków. Zadowolą one wszystkich miłośników delikatnych mięs. Ta potrawa kojarzy się z klasycznym domowym obiadem, więc serwowanie jej jako danie główne jest znakomitym pomysłem. Do sporządzenia bitek potrzebnych jest zaledwie kilka składników: wołowina, cebula, woda, trochę mąki, olej do smażenia oraz Fix Knorr, który podkreśli niezwykły aromat dania. Idealnie kruche bitki wołowe uzyskasz wybierając mięso wysokiej jakości. Świetnie sprawdzi się rostbef, ale może być to także każdy inny rodzaj mięsa wołowego bez żyłek i przerostów. Pamiętaj, aby surowe mięso kroić zawsze w poprzek włókien, a nie wzdłuż. Pozwoli mu to na zachowanie miękkości po duszeniu. Bitki doskonale smakują w połączeniu z kaszą lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym.