Bitki wołowe po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe po polsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

5 łyżek

1 sztuka

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i podziel na porcje po około 40 g. Następnie rozbij tłuczkiem.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub na patelni na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Mięso oprósz mąką i smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 3

Krok 4

Wlej 800 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem około 25 minut, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z kaszą lub ryżem oraz ogórkiem kiszonym.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe po polsku Bitki wołowe po polsku

Dania mięsne wcale nie muszą być skomplikowane, a ich przygotowanie – nie musi być pracochłonne. Idealnym przykładem są bitki wołowe po polsku, w których kryje się bogactwo smaków. Zadowolą one wszystkich miłośników delikatnych mięs. Ta potrawa kojarzy się z klasycznym domowym obiadem, więc serwowanie jej jako danie główne jest znakomitym pomysłem. Do sporządzenia bitek potrzebnych jest zaledwie kilka składników: wołowina, cebula, woda, trochę mąki, olej do smażenia oraz Fix Knorr, który podkreśli niezwykły aromat dania. Idealnie kruche bitki wołowe uzyskasz wybierając mięso wysokiej jakości. Świetnie sprawdzi się rostbef, ale może być to także każdy inny rodzaj mięsa wołowego bez żyłek i przerostów. Pamiętaj, aby surowe mięso kroić zawsze w poprzek włókien, a nie wzdłuż. Pozwoli mu to na zachowanie miękkości po duszeniu. Bitki doskonale smakują w połączeniu z kaszą lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym.