
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
5 łyżek
1 sztuka
800 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i podziel na porcje po około 40 g. Następnie rozbij tłuczkiem.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka.

Krok 3
W szerokim rondlu lub na patelni na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Mięso oprósz mąką i smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Krok 4
Wlej 800 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem około 25 minut, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z kaszą lub ryżem oraz ogórkiem kiszonym.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bitki wołowe po polsku
Dania mięsne wcale nie muszą być skomplikowane, a ich przygotowanie – nie musi być pracochłonne. Idealnym przykładem są bitki wołowe po polsku, w których kryje się bogactwo smaków. Zadowolą one wszystkich miłośników delikatnych mięs. Ta potrawa kojarzy się z klasycznym domowym obiadem, więc serwowanie jej jako danie główne jest znakomitym pomysłem. Do sporządzenia bitek potrzebnych jest zaledwie kilka składników: wołowina, cebula, woda, trochę mąki, olej do smażenia oraz Fix Knorr, który podkreśli niezwykły aromat dania. Idealnie kruche bitki wołowe uzyskasz wybierając mięso wysokiej jakości. Świetnie sprawdzi się rostbef, ale może być to także każdy inny rodzaj mięsa wołowego bez żyłek i przerostów. Pamiętaj, aby surowe mięso kroić zawsze w poprzek włókien, a nie wzdłuż. Pozwoli mu to na zachowanie miękkości po duszeniu. Bitki doskonale smakują w połączeniu z kaszą lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym.