Bitki wołowe po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki wołowe po polsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
225 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

5 łyżek

1 sztuka

800 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i podziel na porcje po około 40 g. Następnie rozbij tłuczkiem.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 2

Krok 3

W szerokim rondlu lub na patelni na rozgrzany olej wrzuć cebulę. Mięso oprósz mąką i smaż, aż będzie rumiane z obu stron.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 3

Krok 4

Wlej 800 ml wody, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem około 25 minut, aż mięso zmięknie, a sos zgęstnieje. Bitki doskonale smakują z kaszą lub ryżem oraz ogórkiem kiszonym.

Bitki wołowe po polsku  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki wołowe po polsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bitki wołowe po polsku Bitki wołowe po polsku

Dania mięsne wcale nie muszą być skomplikowane, a ich przygotowanie – nie musi być pracochłonne. Idealnym przykładem są bitki wołowe po polsku, w których kryje się bogactwo smaków. Zadowolą one wszystkich miłośników delikatnych mięs. Ta potrawa kojarzy się z klasycznym domowym obiadem, więc serwowanie jej jako danie główne jest znakomitym pomysłem. Do sporządzenia bitek potrzebnych jest zaledwie kilka składników: wołowina, cebula, woda, trochę mąki, olej do smażenia oraz Fix Knorr, który podkreśli niezwykły aromat dania. Idealnie kruche bitki wołowe uzyskasz wybierając mięso wysokiej jakości. Świetnie sprawdzi się rostbef, ale może być to także każdy inny rodzaj mięsa wołowego bez żyłek i przerostów. Pamiętaj, aby surowe mięso kroić zawsze w poprzek włókien, a nie wzdłuż. Pozwoli mu to na zachowanie miękkości po duszeniu. Bitki doskonale smakują w połączeniu z kaszą lub ryżem oraz z ogórkiem kiszonym.