
Składniki
8 łyżek
null
1.5 szklanki
2 sztuki
5 łyżek
400 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój dynię w kostkę.
Krok 2
Następnie zalej dynie mlekiem, dodaj 3 łyżki masła i posól, doprowadź do wrzenia.
Krok 3
W trakcie dodawaj kasze jaglana. Trzymaj na ogniu do zgęstnienia, lekko ostudź i dodaj jajka.
Krok 4
Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posmaruj dwiema łyżkami śmietany.
Krok 5
Zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej