Kruche paszteciki z grzybami leśnymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kruche paszteciki z grzybami leśnymi

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

50 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

2 szczypty

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki dodaj sól, jajko i smalec. Posiekaj nożem i szybko wyrób kruche ciasto. Schładzaj w lodówce ok. 30 min.

Krok 2

Grzyby oczyść, rozdrobnij, uduś na maśle przyprawiając solą, świeżo zmielonym pieprzem i roztartą kostką czosnkową.

Krok 3

Kruche ciasto rozwałkuj, pokrój w prostokąty.

Krok 4

Kawałki ciasta nadziewaj grzybami, składaj i brzegi dociśnij widelcem. Ułóż na papierze do pieczenia w blaszce.

Krok 5

Piecz na złoty kolor.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche paszteciki z grzybami leśnymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej