Drożdżowe paszteciki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

2 dekagramy

1 szczypta

2 łyżki

40 dekagramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej