Drożdżowe paszteciki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

40 dekagramów

1 sztuka

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej