Drożdżowe paszteciki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżowe paszteciki z mięsem

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

0.5 łyżeczki

2 łyżki

40 dekagramów

1 sztuka

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę i drożdże. Zagnieść elastyczne ciasto i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 2

Cebule obrać i posiekać drobno. Rozgrzać patelnię z niewielka ilością oliwy, dodać cebulę i smażyć. Kiedy cebula będzie szklista dodać mięso i przesmażać aż straci surowość. Farsz przyprawić solą, pieprzem, rozkruszona kostka czosnkową oraz oregano.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy. Ciasto pokroić na kwadraty a te na trójkąty. Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę nadzienia i zawijać je w rogaliki. Każdy rogalik posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec aż się zarumienią (ok 25 min w 180st).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżowe paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej