Paszteciki warzywne w cieście filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki warzywne w cieście filo

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, obierz i zmiksuj w malakserze (lub posiekaj/zetrzyj na tarce). Na patelnię wlej oliwę, przełóż wszystkie warzywa i dodaj sól. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kostkę czosnkową i pieprz. Wymieszaj dokładnie farsz.

Krok 2

6 płatów ciasta filo pokrój na 6 pasków każdy (najłatwiej kroić zwinięte ciasto). Na koniec każdego paska nakładaj farsz warzywny i zwijaj pasek w kształt trójkąta.

Krok 3

Piecz w 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia ciasta.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej