Paszteciki warzywne w cieście filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki warzywne w cieście filo

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

58 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, obierz i zmiksuj w malakserze (lub posiekaj/zetrzyj na tarce). Na patelnię wlej oliwę, przełóż wszystkie warzywa i dodaj sól. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kostkę czosnkową i pieprz. Wymieszaj dokładnie farsz.

Krok 2

6 płatów ciasta filo pokrój na 6 pasków każdy (najłatwiej kroić zwinięte ciasto). Na koniec każdego paska nakładaj farsz warzywny i zwijaj pasek w kształt trójkąta.

Krok 3

Piecz w 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia ciasta.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej