Paszteciki warzywne w cieście filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki warzywne w cieście filo

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

6

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa umyj, obierz i zmiksuj w malakserze (lub posiekaj/zetrzyj na tarce). Na patelnię wlej oliwę, przełóż wszystkie warzywa i dodaj sól. Smaż na wolnym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj kostkę czosnkową i pieprz. Wymieszaj dokładnie farsz.

Krok 2

6 płatów ciasta filo pokrój na 6 pasków każdy (najłatwiej kroić zwinięte ciasto). Na koniec każdego paska nakładaj farsz warzywny i zwijaj pasek w kształt trójkąta.

Krok 3

Piecz w 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia ciasta.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki warzywne w cieście filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej