Paszteciki na jeden kęs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki na jeden kęs

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0.3 kilograma

0.35 kilograma

0.5 kilograma

150 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

5 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób farsz: kapustę ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój. Pieczarki i cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż i wszystko usmaż z dodatkiem soli, cukru oraz pieprzu.

Krok 2

Dodaj kapustę oraz przyprawy, by farsz był pikantny. Po wystudzeniu dodaj jajko i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz zmiksuj blenderem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, utrzyj z dwoma żółtkami oraz jogurtem i dodaj do mąki.

Krok 4

Wyrób ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5cm.

Krok 5

Ciasto pokrój na prostokąty, w środek każdego włóż farsz, zroluj i zlep brzegi. Białka wymieszaj widelcem.

Krok 6

Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia, smaruj górę białkiem i posyp sezamem.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej