Paszteciki na jeden kęs przepis – Zobacz na przepisy.pl

Paszteciki na jeden kęs

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

0.3 kilograma

0.35 kilograma

0.5 kilograma

150 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

5 dekagramów

5 dekagramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób farsz: kapustę ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój. Pieczarki i cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż i wszystko usmaż z dodatkiem soli, cukru oraz pieprzu.

Krok 2

Dodaj kapustę oraz przyprawy, by farsz był pikantny. Po wystudzeniu dodaj jajko i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz zmiksuj blenderem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, utrzyj z dwoma żółtkami oraz jogurtem i dodaj do mąki.

Krok 4

Wyrób ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5cm.

Krok 5

Ciasto pokrój na prostokąty, w środek każdego włóż farsz, zroluj i zlep brzegi. Białka wymieszaj widelcem.

Krok 6

Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia, smaruj górę białkiem i posyp sezamem.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej