Paszteciki na jeden kęs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki na jeden kęs

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.35 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

5 dekagramów

4 łyżki

5 dekagramów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

150 gramów

0.3 kilograma

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób farsz: kapustę ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój. Pieczarki i cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż i wszystko usmaż z dodatkiem soli, cukru oraz pieprzu.

Krok 2

Dodaj kapustę oraz przyprawy, by farsz był pikantny. Po wystudzeniu dodaj jajko i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz zmiksuj blenderem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, utrzyj z dwoma żółtkami oraz jogurtem i dodaj do mąki.

Krok 4

Wyrób ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5cm.

Krok 5

Ciasto pokrój na prostokąty, w środek każdego włóż farsz, zroluj i zlep brzegi. Białka wymieszaj widelcem.

Krok 6

Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia, smaruj górę białkiem i posyp sezamem.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej