Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
0.3 kilograma
0.35 kilograma
0.5 kilograma
150 gramów
4 łyżki
1 łyżeczka
5 dekagramów
5 dekagramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrób farsz: kapustę ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój. Pieczarki i cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż i wszystko usmaż z dodatkiem soli, cukru oraz pieprzu.
Krok 2
Dodaj kapustę oraz przyprawy, by farsz był pikantny. Po wystudzeniu dodaj jajko i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz zmiksuj blenderem.
Krok 3
Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, utrzyj z dwoma żółtkami oraz jogurtem i dodaj do mąki.
Krok 4
Wyrób ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5cm.
Krok 5
Ciasto pokrój na prostokąty, w środek każdego włóż farsz, zroluj i zlep brzegi. Białka wymieszaj widelcem.
Krok 6
Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia, smaruj górę białkiem i posyp sezamem.
Krok 7
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczem.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej