Paszteciki szczecińskie – przepis. Jak zrobić, by wyszły najlepsze?

Są jednym z symboli Szczecina i obłędnie smakują – paszteciki szczecińskie, bo o nich mowa, można przygotować zarówno z mięsem, jak i w wersji wegetariańskiej.

Jak zrobić paszteciki szczecińskie?

Wyjątkowe paszteciki szczecińskie przypominają krokiety – mają podłużny kształt i powstają ze smażonego ciasta drożdżowego z farszem z mięsa, pieczarek i sera lub z kapustą i grzybami. W wersji mięsnej przepisu na paszteciki szczecińskie zwykle jest wieprzowina, natomiast jarskie wariacje powstają z warzywnymi lub warzywno-serowymi nadzieniami, a nawet z pastą jajeczną. Paszteciki możecie zaserwować jako przystawkę na święta lub jako dodatek do czerwonego barszczu albo zupy cebulowej.

Paszteciki szczecińskie – przepis podstawowy

Ciasto drożdżowe na paszteciki szczecińskie przygotujecie z 500 dag mąki pszennej, 60 g miękkiego masła, 30 g świeżych drożdży (lub 15 g instant), po 120 ml wody i mleka, 1 jajka, 2 żółtek oraz łyżeczki cukru.

Na nadzienie użyjcie 0,5 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego, 1 marchewkę, 1 korzeń pietruszki i 1 cebulę, a także kawałek korzenia selera, białą część pora, duży ząbek czosnku, 1 kajzerkę, 1 jajko, po 2 liście laurowe i ziela angielskie oraz majeranek i pieprz do smaku. Mięso ugotujcie z warzywami i przyprawami, a później zmielcie razem z namoczoną kajzerką, dodajcie jajko i doprawcie do smaku. Rozwałkowane ciasto posmarujcie farszem, zwińcie w rulon, odcinajcie paszteciki i zwijajcie ich końce w dół. Odstawcie do ostatecznego wyrośnięcia na 15 minut i smażcie na złoty kolor.