Czy rozmrażać truskawki do ciasta? Co zrobić, żeby nie opadały w cieście?
Amatorzy wypieków z truskawkami mogą się zastanawiać, czy rozmrażać truskawki do ciasta, jak je układać i co zrobić, żeby owoce nie puszczały zbyt dużo soku. Podpowiadamy, jak z radością i sukcesem piec ciasta z truskawkami.
Mrożone truskawki do ciasta
Zastanawiacie się, czy rozmrażać truskawki do ciasta? Szkoły pieczenia ciast z mrożonymi truskawkami są dwie. Pierwsza zakłada, że owoce trzeba przed użyciem rozmrozić, a druga, że najlepiej tego nie robić. Biorąc pod uwagę, jakim wyzwaniem jest umiejętny rozmrożenie truskawek, żeby nie wypłynęła z nich woda, dobrą praktyką będzie przygotowanie wypieku z zamrożonymi truskawkami. Co zrobić, żeby truskawki nie opadały w cieście? Najpopularniejszym sposobem jest wylanie na blachę połowy ciasta, przesypanie go cienką warstwą mąki lub bułki tartej, a następnie wyłożenie mrożonych truskawek i zalanie drugą częścią ciasta. Mąka lub bułka wchłonie nadmiar płynu i zapobiegnie rozrzedzeniu wypieku.
Co zrobić, żeby truskawki nie puszczały soku w cieście?
Jak układać truskawki na cieście? Sposobem na uniknięcie puszczania soku z truskawek jest posmarowanie ciasta przed ułożeniem owoców ubitym białkiem jaja i posypanie cienką warstwą pszennej mąki, a później wykładanie truskawek w odstępach od siebie. Spróbujcie też wcześniejszego osuszenia truskawek ręcznikiem papierowym. Jeśli zdecydujecie się na pieczenie ciasta z rozmrożonymi truskawkami, przed wyłożeniem ich na blachę odlejcie sok, który wypłynie – jeśli tego nie zrobicie, ciasto może nie wyrosnąć. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na ciasta z truskawkami oraz inne ciasta z owocami – te wypieki zawsze się udają.
Komentarze (0)