Liofilizacja to jeden ze sposobów suszenia żywności. Jesteście ciekawi, jak można ją wykorzystać do obróbki owoców? Przychodzimy z pomocą! Z nami dowiecie się, czym są owoce liofilizowane i jakie mają właściwości
Liofilizowane owoce – co to znaczy?
Liofilizacja ma długą historię, która zaczęła się już w XX wieku w Ameryce. Chciano zastosować metodę, dzięki której produkt utraciłby masę, ale zachowywałby składniki odżywcze. Owoce liofilizowane, co to jest? To właśnie produkty poddawane obróbce starą metodą Amerykanów. Liofilizacja to suszenie sublimacyjne, w którym rozpuszczalnik (woda) jest usuwana z produktu zamrożonego pod zmniejszonym ciśnieniem.
Czy wiecie, że liofilizacja jest jednym ze sposobów na przechowywanie żywności dla żołnierzy i astronautów? Produkty nie ważyły dużo i zachowywały swoją wartość odżywczą, dlatego łatwo jest zabrać je w daleką podróż.
Suszony czy liofilizowany owoc – co lepsze?
Wiele z Was pewnie zastanawiało się: owoce liofilizowane, co to i omijało te produkty w sklepie spożywczym. Teraz już wiecie, że następnym razem warto zatrzymać się przy nich na dłuższą chwilę. Dlaczego owoce liofilizowane są lepsze od suszonych? I te, i te produkty mają swoich zwolenników, ale pod względem wartości odżywczych liofilizowane towary wypadają znacznie lepiej. Istotna jest również data ważności! Czy wiedzieliście, że liofilizowane owoce mogą być przechowywane nawet 20 lat? W przypadku suszonych owoców data ważności jest znacznie krótsza!
Warto wspomnieć o tym, że liofilizowane owoce zachowują naturalny zapach, smak i kolor świeżych produktów. Polecamy się do nich przekonać!
Owoce liofilizowane – jak zrobić?
Liofilizacja owoców w domu jest możliwa, jednak będziecie potrzebować do tego specjalnego sprzętu. Koszt takiego urządzenia sięga jednak kilkudziesięciu tysięcy złotych, a rozmiarami przypomina on lodówkę. Jak zrobić owoce liofilizowane? Najpierw należy zamrozić produkty do temperatury -40 stopni Celsjusza, a następnie przywrócić im pierwotną temperaturę w maszynie próżniowej. Dzięki temu procesowi zostanie odparowana woda z pominięciem stanu ciekłego, następnie produkt trzeba dosuszyć w temperaturze 40-50 st. C i gotowe – wasze owoce zachowają składniki odżywcze na długi czas.
Nie martwcie się jednak, jeśli nie możecie przygotować tych smakołyków w domu. Owoce liofilizowane są dostępne w każdym, większym sklepie, dlatego warto udać się na zakupy i spróbować żywności przechowywanej w ten sposób.
Liofilizowane owoce w daniach
Liofilizowane owoce, podobnie jak te świeże, są wykorzystywane do wielu deserów. Nic dziwnego! Naprawdę świetnie smakują i nie ma ryzyka, że szybko się zepsują. Sprawdźcie nasze kulinarne propozycje z wykorzystaniem liofilizowanych owoców!
Co powiecie na tartę cytrynową z bezą? Brzmi jak deser marzeń? Już teraz możecie przygotować ją we własnym domu! Koniecznie dodajcie do niej liofilizowane owoce lub cytrusy, które świetnie się sprawdzą. Aż sami zazdrościmy Wam tych słodkich pyszności!
Do deseru przydałby się również smaczny napój! Jesteśmy pewni, że zielona herbata z liofilizowanymi owocami przypadnie Wam do gustu! To niezwykle smaczne i aromatyczne połączenie, a jego przygotowanie zajmie tylko 10 minut.
Szukacie pomysłu na pyszne śniadanie? Przygotujcie domowe musli ze słodkimi dodatkami. My w szczególności polecamy miód i liofilizowane truskawki. Ten przysmak bez wątpienia dołączy do Waszego codziennego menu. Smacznego!
Komentarze (0)