Zielona herbata z owocami liofilizowanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z owocami liofilizowanymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 plastry

2 plastry

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (80 st., 3 min.). Dodaj owoce liofilizowane, cukier i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż pokrojone cytrusy i wlej przygotowany napar herbaciany. Dodaj owoce z naparu, udekoruj gałązką mięty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z owocami liofilizowanymiZielona herbata z owocami liofilizowanymi

Owoce liofilizowane to nic innego, jak owoce suszone specjalną techniką. Polega ona na zamrożeniu produktu, a następnie odparowaniu z niego wody bez wcześniejszego rozmrażania. Tak przygotowane zachowują swój smak, mogą być jednak długo przechowywane, a dodatkowo stają się bardzo delikatne. Są częstym składnikiem musli oraz batonów zbożowych, doskonale sprawdzą się również jako atrakcyjny dodatek do herbaty. W liofilizowanej wersji kupisz różne gatunki owoców, na przykład: żurawinę, truskawki, borówki, aronię, wiśnie – te będą nadawały się najlepiej. Ale spróbuj także jabłek czy ananasa. Zieloną herbatę zaparz na początek razem z owocami i cukrem. Następnie wlej ją do kubków i dodaj plasterki świeżych owoców cytrusowych: limonki oraz grejpfruta. Jeśli lubisz popularną czarną herbatę z cytryną – dokonaj zamiany. Ona również dobrze będzie pyszna połączona ze słodkimi owocami. Herbatę podawaj udekorowaną listkiem melisy, koniecznie z łyżeczką, by można było zjeść owoce. Spróbuj – życzymy smacznego!