Zielona herbata z owocami liofilizowanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona herbata z owocami liofilizowanymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
27 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

4 plastry

2 plastry

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Herbatę Lipton Green Tea Citrus zaparz (80 st., 3 min.). Dodaj owoce liofilizowane, cukier i wymieszaj.

Krok 2

Do szklanek włóż pokrojone cytrusy i wlej przygotowany napar herbaciany. Dodaj owoce z naparu, udekoruj gałązką mięty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona herbata z owocami liofilizowanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona herbata z owocami liofilizowanymiZielona herbata z owocami liofilizowanymi

Owoce liofilizowane to nic innego, jak owoce suszone specjalną techniką. Polega ona na zamrożeniu produktu, a następnie odparowaniu z niego wody bez wcześniejszego rozmrażania. Tak przygotowane zachowują swój smak, mogą być jednak długo przechowywane, a dodatkowo stają się bardzo delikatne. Są częstym składnikiem musli oraz batonów zbożowych, doskonale sprawdzą się również jako atrakcyjny dodatek do herbaty. W liofilizowanej wersji kupisz różne gatunki owoców, na przykład: żurawinę, truskawki, borówki, aronię, wiśnie – te będą nadawały się najlepiej. Ale spróbuj także jabłek czy ananasa. Zieloną herbatę zaparz na początek razem z owocami i cukrem. Następnie wlej ją do kubków i dodaj plasterki świeżych owoców cytrusowych: limonki oraz grejpfruta. Jeśli lubisz popularną czarną herbatę z cytryną – dokonaj zamiany. Ona również dobrze będzie pyszna połączona ze słodkimi owocami. Herbatę podawaj udekorowaną listkiem melisy, koniecznie z łyżeczką, by można było zjeść owoce. Spróbuj – życzymy smacznego!