Składniki
ciasto:
200 gramów
120 gramów
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
masa cytrynowa:
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
60 gramów
4 sztuki
2 łyżki
beza:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.
Krok 3
Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.
Krok 4
Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.
Krok 5
Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.
Krok 6
Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta cytrynowa z bezą
Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owocowym smakiem – zapraszamy na tartę cytrynową z bezą. Masa cytrynowa, z dodatkiem pomarańczy, kruche ciasto oraz pyszna, chrupiąca beza to idealny pomysł na porcję domowych słodkości, która przypadnie do gustu każdemu – niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych. Przepis na ciasto z bezą nawiązuje do klasycznej kuchni francuskiej, w której orzeźwiające tarty cytrusowe zajmują jedno z kluczowych miejsc. Zatem nie pozostaje nic innego, jak życzyć wam bon appétit.
Dla kogo?
Deser ten skradnie kulinarne serce każdego miłośnika cytrusowych smaków!
Na jaką okazję?
Tarta cytrynowa z bezą to pomysł na wyjątkowe okazje. Przygotujcie ją więc na świąteczny stół, a także na rodzinne uroczystości.
Czy wiesz, że?
We Francji spotkacie różne odmiany tart, wśród których znajdziecie prawdziwy smakołyk – Tropézienne. Deser ten, wywodzący się z Saint-Tropez, ma polskie korzenie. Został przygotowany przez kucharza Alexandre`a Micki, według receptury jego polskiej babki.
Dla urozmaicenia:
Aby cytrynowa tarta dokładnie się upiekła, ustawicie piekarnik na opcję grzania „góra – dół”, unikając używania termoobiegu.