Tarta cytrynowa z bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta cytrynowa z bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

808 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1758 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

120 gramów

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

masa cytrynowa:

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

60 gramów

4 sztuki

2 łyżki

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 2

Krok 3

Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 3

Krok 4

Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 4

Krok 5

Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 5

Krok 6

Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowa z beząTarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzmi jak ciasto, które chętnie zjesz na deser, wypróbuj nasz przepis! Tarta z bezą i masą cytrynową nawiązuje do kuchni francuskiej, znanej z wyśmienitych quiche i tart. Tym razem proponujemy ją w wersji na słodko.

Dla kogo?

Lubisz ciasta o delikatnym, kruchym spodzie? Posmakuje ci tarta cytrynowa z bezą. Przepis jest wprost stworzony dla miłośników lekko cierpkiego smaku cytrusów w wypiekach. Tarta cytrynowa z bezą zdecydowanie nie jest mdłym ciastem!

Na jaką okazję?

Na rodzinnym stole, zamiast zwykłego sernika lub ciasta czekoladowego, może stanąć właśnie tarta cytrynowa z bezą. Przepis ten skradnie serce twojej przyjaciółki lub przyjaciela, którego zaprosisz na herbatę i ciasto. Naszym zdaniem ma też dużą szansę stać się hitem urodzinowej imprezy, gdy pojawi się tuż obok tortu. Tarta cytrynowa z bezą smakuje doskonale w okresie świątecznym – upiecz ją na Wielkanoc oprócz tradycyjnego mazurka i baby.

Czy wiesz, że?

Zastanawiasz się, czy kupione kilka dni temu cytryny możesz przeznaczyć do przepisu na tartę? Jest wiele sposobów na przedłużenie ich świeżości. Niektórzy trzymają je w lodówce, w torebce zamykanej strunowo. Ciekawostka: im mocniej pachnie cytryna, tym kwaśniejsza będzie w smaku.

Dla urozmaicenia:

Martwisz się o to, czy każda warstwa tarty odpowiednio się upiecze? Mamy na to sposób. Piecz ją w piekarniku bez termoobiegu, ustawionym na grzanie góra–dół.