
Składniki
ciasto:
200 gramów
120 gramów
50 gramów
1 łyżka
2 łyżki
masa cytrynowa:
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
60 gramów
4 sztuki
2 łyżki
beza:
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.

Krok 2
Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.

Krok 3
Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.

Krok 4
Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Krok 5
Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.

Krok 6
Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą
Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzmi jak ciasto, które chętnie zjesz na deser, wypróbuj nasz przepis! Tarta z bezą i masą cytrynową nawiązuje do kuchni francuskiej, znanej z wyśmienitych quiche i tart. Tym razem proponujemy ją w wersji na słodko.
Dla kogo?
Lubisz ciasta o delikatnym, kruchym spodzie? Posmakuje ci tarta cytrynowa z bezą. Przepis jest wprost stworzony dla miłośników lekko cierpkiego smaku cytrusów w wypiekach. Tarta cytrynowa z bezą zdecydowanie nie jest mdłym ciastem!
Na jaką okazję?
Na rodzinnym stole, zamiast zwykłego sernika lub ciasta czekoladowego, może stanąć właśnie tarta cytrynowa z bezą. Przepis ten skradnie serce twojej przyjaciółki lub przyjaciela, którego zaprosisz na herbatę i ciasto. Naszym zdaniem ma też dużą szansę stać się hitem urodzinowej imprezy, gdy pojawi się tuż obok tortu. Tarta cytrynowa z bezą smakuje doskonale w okresie świątecznym – upiecz ją na Wielkanoc oprócz tradycyjnego mazurka i baby.
Czy wiesz, że?
Zastanawiasz się, czy kupione kilka dni temu cytryny możesz przeznaczyć do przepisu na tartę? Jest wiele sposobów na przedłużenie ich świeżości. Niektórzy trzymają je w lodówce, w torebce zamykanej strunowo. Ciekawostka: im mocniej pachnie cytryna, tym kwaśniejsza będzie w smaku.
Dla urozmaicenia:
Martwisz się o to, czy każda warstwa tarty odpowiednio się upiecze? Mamy na to sposób. Piecz ją w piekarniku bez termoobiegu, ustawionym na grzanie góra–dół.