Tarta cytrynowa z bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta cytrynowa z bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

427 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

120 gramów

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

masa cytrynowa:

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

60 gramów

4 sztuki

2 łyżki

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 2

Krok 3

Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 3

Krok 4

Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 4

Krok 5

Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 5

Krok 6

Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowa z beząTarta cytrynowa z bezą

Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owocowym smakiem – zapraszamy na tartę cytrynową z bezą. Masa cytrynowa, z dodatkiem pomarańczy, kruche ciasto oraz pyszna, chrupiąca beza to idealny pomysł na porcję domowych słodkości, która przypadnie do gustu każdemu – niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych. Przepis na ciasto z bezą nawiązuje do klasycznej kuchni francuskiej, w której orzeźwiające tarty cytrusowe zajmują jedno z kluczowych miejsc. Zatem nie pozostaje nic innego, jak życzyć wam bon appétit.

Dla kogo?

Deser ten skradnie kulinarne serce każdego miłośnika cytrusowych smaków!

Na jaką okazję?

Tarta cytrynowa z bezą to pomysł na wyjątkowe okazje. Przygotujcie ją więc na świąteczny stół, a także na rodzinne uroczystości.

Czy wiesz, że?

We Francji spotkacie różne odmiany tart, wśród których znajdziecie prawdziwy smakołyk – Tropézienne. Deser ten, wywodzący się z Saint-Tropez, ma polskie korzenie. Został przygotowany przez kucharza Alexandre`a Micki, według receptury jego polskiej babki.

Dla urozmaicenia:

Aby cytrynowa tarta dokładnie się upiekła, ustawicie piekarnik na opcję grzania „góra – dół”, unikając używania termoobiegu.