Tarta cytrynowa z bezą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta cytrynowa z bezą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

59

431 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

540 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1211 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

120 gramów

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

masa cytrynowa:

2 sztuki

2 sztuki

100 gramów

60 gramów

4 sztuki

2 łyżki

beza:

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj mikserem, a następnie zagnieć w kulkę. Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj i wylep nim spód i boki formy. Ciasto nakłuj widelcem i odstaw do schłodzenia na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 190 st. C, włóż schłodzone ciasto i piecz około 20 minut. W tym czasie cytrusy umyj, otrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Sprawdź ile masz soku i dopełnij wodą do objętości 300 ml.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 2

Krok 3

Połowę otrzymanego płynu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, resztę wlej do rondla, dodaj startą skórkę z cytrusów i cukier, zagotuj. Do gotującego się soku dodaj sok z mąką ziemniaczaną i zagotuj.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 3

Krok 4

Zdejmij z ognia, dodaj masło, gdy się rozpuści, dodaj żółtka jaj. Postaw ponownie na ogniu i mieszaj, aż masa będzie gładka i gęsta.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 4

Krok 5

Gorącą masę cytrynową wyłóż na upieczone ciasto. Białka z jaj ubij na sztywną pianę dodając partiami cukier, pod koniec ubijania dodaj przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 5

Krok 6

Gotową bezę wyłóż na masę cytrynową. Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Podawaj po wystudzeniu.

Tarta cytrynowa z bezą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta cytrynowa z bezą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto pleśniak
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta cytrynowa z beząTarta cytrynowa z bezą

Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owocowym smakiem – zapraszamy na tartę cytrynową z bezą. Masa cytrynowa, z dodatkiem pomarańczy, kruche ciasto oraz pyszna, chrupiąca beza to idealny pomysł na porcję domowych słodkości, która przypadnie do gustu każdemu – niezależnie od wieku i upodobań kulinarnych. Przepis na ciasto z bezą nawiązuje do klasycznej kuchni francuskiej, w której orzeźwiające tarty cytrusowe zajmują jedno z kluczowych miejsc. Zatem nie pozostaje nic innego, jak życzyć wam bon appétit.

Dla kogo?

Deser ten skradnie kulinarne serce każdego miłośnika cytrusowych smaków!

Na jaką okazję?

Tarta cytrynowa z bezą to pomysł na wyjątkowe okazje. Przygotujcie ją więc na świąteczny stół, a także na rodzinne uroczystości.

Czy wiesz, że?

We Francji spotkacie różne odmiany tart, wśród których znajdziecie prawdziwy smakołyk – Tropézienne. Deser ten, wywodzący się z Saint-Tropez, ma polskie korzenie. Został przygotowany przez kucharza Alexandre`a Micki, według receptury jego polskiej babki.

Dla urozmaicenia:

Aby cytrynowa tarta dokładnie się upiekła, ustawicie piekarnik na opcję grzania „góra – dół”, unikając używania termoobiegu.