Przepisy na Tarta na słodko
10 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Tarta na słodko
Jeśli zastanawiasz się, co podać na deser, koniecznie przygotuj tartę na słodko. Kruche ciasto z nadzieniem doskonale sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, podwieczorek, jak i spotkanie w gronie znajomych. Farsz do słodkiej tarty możesz zrobić z owoców, czekolady lub twarogu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by np. łączyć ze sobą poszczególne składniki. Lubisz owocowy smak dań? W takim razie użyj: jabłek, śliwek, truskawek, malin, pomarańczy lub kiwi. Dobrym sposobem będzie także przygotowanie cytrynowej bezy. Pamiętaj, że sekret dobrej tarty tkwi nie tylko w farszu, ale również w cieście. Jeśli chcesz, by było lekkie i chrupiące, zawsze wkładaj je do nagrzanego piekarnika. Spód tarty powinien być cienki, dlatego przed pieczeniem schłodź go w lodówce (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie zwiększy swojej objętości). Gotowe danie serwuj na zimno, np. razem z kulkami lodów waniliowych. Słodką tartę podasz na wiele sposobów: z czekoladą, jabłkami i cynamonem, z malinami, z kawałkami czekoladowych batoników, a nawet z melonem czy rabarbarem. Jeśli lubisz nieco kwaskowy smak, cytrynowa tarta będzie idealnym wyborem. By przygotować krem, wystarczy ubite jajka wymieszać z sokiem z cytryny oraz połową śmietanki. I gotowe! Doskonałą alternatywą dla niej będzie wiosenna tarta z owocami. Nadzienie zrobisz, wykorzystując świeże lub mrożone truskawki. Przygotowaną masę truskawkową przełóż na upieczony spód i odstaw do zastygnięcia. Na wierzchu gotowego dania ułóż fantazyjnie kawałki dowolnych owoców – doskonale sprawdzą się pomarańcze oraz kiwi. Nie zapomnij również o tarcie z białą czekoladą i borówkami – przed podaniem posyp ją obficie cukrem pudrem i udekoruj skórką z limonki oraz listkami mięty. Borówki możesz zastąpić jagodami, malinami, truskawkami, a nawet brzoskwiniami. Sprawdź nasze przepisy na słodką tartę. Oprócz nich, czekają na Ciebie porady szefa kuchni, który podpowie, jakie składniki warto zamienić, by danie zyskało zupełnie nowy smak. Zapraszamy do lektury i wspólnego pieczenia.



