Zapiekanka z makaronu z brokułami i bekonem
łatwe
442 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
250 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
2 sztuki
300 gramów
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron, po czym odsącz go i przełóż do dużej miski.
Krok 2
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smaż pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski boczek, aż się podrumienią.
Krok 3
Podziel brokuły na małe różyczki i gotuj przez 5-10 minut w lekko osolonej wodzie.
Krok 4
Przygotuj Sos Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, po czym połącz z kwaśną śmietaną, jajkami oraz większą częścią startego żółtego sera.
Krok 5
Dodaj do miski z makaronem boczek z cebulką, brokuły, groszek, sos i wymieszaj wszystko.
Krok 6
Do żaroodpornego naczynia poprzednio wysmarowanego oliwą z oliwek delikatnie przełóż otrzymaną masę, posyp resztą startego żółtego sera i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z makaronu z brokułami i bekonem
Połączenie warzyw, chrupiącego bekonu i delikatnego makaronu sprawdzi się jako codzienny obiad. Danie przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym zapiekane potrawy z gęstym, wyrazistym sosem. Do przygotowania zapiekanki z makaronu z brokułami i bekonem, prócz wymienionych produktów, potrzebujesz cebuli, kwaśnej śmietany, mrożonego groszku, jajek, startego sera żółtego i przypraw. Boczek podsmaża się razem z cebulką. Dzięki jego dodatkowi danie nabiera intensywnego smaku. Łączy się go z ugotowanym makaronem, groszkiem, brokułami i sosem serowym. Całość przełożoną do naczynia żaroodpornego posyp na koniec jeszcze startym żółtym serem. Dla urozmaicenia do potrawy dodać można też cukinię, ser tofu lub świeże pomidory. Do zapiekanki z makaronu z brokułami i bekonem sprawdzi się również parmezan lub pokrojona w plastry mozzarella. Jako dodatek do dania zaserwuj sałatkę ze świeżych warzyw. Udekoruj zapiekankę pomidorkami cherry, bazylią lub kilkoma różyczkami brokułów. Masz ochotę spróbować tej potrawy? Przygotuj ją z naszym przepisem!