Orzo ze szpinakiem i fetą – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta

Autor: Aneta Klimecka

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

200 gramów

250 gramów

5 łyżek

1 sztuka

2 szczypty

2 szczypty

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozmrożony szpinak i dusimy przez 10 - 12 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienko pokrojone plasterki czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Krok 2

Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany i szczyptę czosnkowej kostki mini. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy.

Aneta Klimecka

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z wołowiną
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej