Składniki
1 opakowanie
1 łyżeczka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
3 sztuki
0.5 szklanki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek podsmaż posiekanego pora i papryczkę chili.
Krok 2
Mięso przełóż do miski, dodaj dwa jaja, bułkę tartą, curry, paprykę, podsmażone wcześniej składniki i przyprawę Knorr. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Krok 3
Rozmrożone ciasto francuskie przekrój wzdłuż na dwa paski i posmaruj pozostałym, roztrzepanym jajkiem.
Krok 4
Na dłuższym boku paska rozłóż farsz, zawiń ciasno ciasto. Otrzymaną roladkę pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
Krok 5
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i ułóż paszteciki. Następnie posmaruj je jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 °C przez 15-20 minut.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z mięsem indyka - VIDEO
Paszteciki z mięsem z indyka to doskonała i uniwersalna przekąska. Podane na ciepło będą smacznym dodatkiem do czerwonego i białego barszczu lub innej zupy, a także posłużą za przystawkę przed daniem głównym. Podasz je jako ciepłą przekąskę na przyjęciu, a w wersji na zimno zabierzesz na drugie śniadanie do pracy. Dodatkowo ich przyrządzenie jest bardzo proste. Użyj ciasta francuskiego – smaczne paszteciki zrobisz również z kruchego lub drożdżowego. Pokrój je na płaty, posmaruj jajkiem i nałóż przygotowany wcześniej farsz. Delikatne mięso z indyka urozmaicisz w nim wyrazistymi, pikantnymi dodatkami. Podsmaż na patelni pora razem z ostrą papryczką chili, dodaj warzywom trochę orientalnego charakteru i dopraw je curry. Wymieszaj wszystkie składniki, nakładaj na ciasto, zawiń i podziel na kawałki. Przed upieczeniem posmaruj każdą sztukę jajkiem i posyp sezamem, który doda im delikatnej słodyczy. Paszteciki z mięsem z indyka to naprawdę prosta przekąska – upiecz je i przekonaj się, jak wspaniale smakują.