
Składniki
2 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
10 dekagramów
farsz:
4 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
60 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozmieszaj z niewielką ilością mleka.
Krok 2
Na stolnicę wysp mąkę, posiekaną margarynę, jajka, drożdże i wyrób ciasto drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie zrób farsz. Karkówkę ugotuj z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką Rosół z kury Knorr.
Krok 4
Po ugotowaniu mięso zmiel w maszynce, następnie zmiel odsączoną z mleka bułkę.
Krok 5
3 cebule pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Dodaj do masy mięsnej, dopraw przyprawami.
Krok 6
Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, uformuj kieszonki i napełniaj farszem.
Krok 7
Paszteciki wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut, po czym odsącz.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsnym nadzieniem na pewno przypadną do gustu miłośnikom drobnych, wytrawnych przekąsek. Ciasto na nie przygotowuje się z mąki, margaryny, drożdży oraz jajek. Jest ono puszyste i bardzo dobrze współgra z wyrazistym smakiem farszu. Aby go przygotować, gotuje się karkówkę z marchewką, pietruszką i cebulą w rosole, a następnie dodaje bułkę tartą oraz przyprawy i przysmażoną cebulę. Dzięki temu nadzienie jest delikatnie pikantne i wyraziste. Jeśli jednak chcesz, możesz je dodatkowo przyprawić swoimi ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią lub kolendrą. Paszteciki mięsne bardzo dobrze komponują się z gorącą zupą (podawaną najczęściej w filiżankach). Szczególnie pasują: żurek, barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Możesz je także serwować ze świeżymi warzywami oraz surówkami. Paszteciki z mięsem sprawdzą się też podczas przyjęć jako wytrawna przekąska. Ułóż je wtedy na półmisku, obok stawiając wazę z zupą lub kokilki z różnymi sosami – chrzanowym, śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym. Kiedy paszteciki są jeszcze ciepłe, warto je posypać startym żółtym serem. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj tę smaczną przekąskę.