Paszteciki z mięsem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

10 dekagramów

farsz:

4 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

60 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozmieszaj z niewielką ilością mleka.

Krok 2

Na stolnicę wysp mąkę, posiekaną margarynę, jajka, drożdże i wyrób ciasto drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie zrób farsz. Karkówkę ugotuj z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką Rosół z kury Knorr.

Krok 4

Po ugotowaniu mięso zmiel w maszynce, następnie zmiel odsączoną z mleka bułkę.

Krok 5

3 cebule pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Dodaj do masy mięsnej, dopraw przyprawami.

Krok 6

Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, uformuj kieszonki i napełniaj farszem.

Krok 7

Paszteciki wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut, po czym odsącz.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z mięsemPaszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsnym nadzieniem na pewno przypadną do gustu miłośnikom drobnych, wytrawnych przekąsek. Ciasto na nie przygotowuje się z mąki, margaryny, drożdży oraz jajek. Jest ono puszyste i bardzo dobrze współgra z wyrazistym smakiem farszu. Aby go przygotować, gotuje się karkówkę z marchewką, pietruszką i cebulą w rosole, a następnie dodaje bułkę tartą oraz przyprawy i przysmażoną cebulę. Dzięki temu nadzienie jest delikatnie pikantne i wyraziste. Jeśli jednak chcesz, możesz je dodatkowo przyprawić swoimi ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią lub kolendrą. Paszteciki mięsne bardzo dobrze komponują się z gorącą zupą (podawaną najczęściej w filiżankach). Szczególnie pasują: żurek, barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Możesz je także serwować ze świeżymi warzywami oraz surówkami. Paszteciki z mięsem sprawdzą się też podczas przyjęć jako wytrawna przekąska. Ułóż je wtedy na półmisku, obok stawiając wazę z zupą lub kokilki z różnymi sosami – chrzanowym, śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym. Kiedy paszteciki są jeszcze ciepłe, warto je posypać startym żółtym serem. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj tę smaczną przekąskę.