Paszteciki z mięsem z karkówki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 szklanki

1 sztuka

1 kilogram

1 sztuka

10 dekagramów

farsz:

4 sztuki

3 sztuki

1 szczypta

60 dekagramów

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozmieszaj z niewielką ilością mleka.

Krok 2

Na stolnicę wysp mąkę, posiekaną margarynę, jajka, drożdże i wyrób ciasto drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia.

Krok 3

W tym czasie zrób farsz. Karkówkę ugotuj z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką Rosół z kury Knorr.

Krok 4

Po ugotowaniu mięso zmiel w maszynce, następnie zmiel odsączoną z mleka bułkę.

Krok 5

3 cebule pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Dodaj do masy mięsnej, dopraw przyprawami.

Krok 6

Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, uformuj kieszonki i napełniaj farszem.

Krok 7

Paszteciki wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut, po czym odsącz.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Paszteciki z mięsemPaszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsnym nadzieniem na pewno przypadną do gustu miłośnikom drobnych, wytrawnych przekąsek. Ciasto na nie przygotowuje się z mąki, margaryny, drożdży oraz jajek. Jest ono puszyste i bardzo dobrze współgra z wyrazistym smakiem farszu. Aby go przygotować, gotuje się karkówkę z marchewką, pietruszką i cebulą w rosole, a następnie dodaje bułkę tartą oraz przyprawy i przysmażoną cebulę. Dzięki temu nadzienie jest delikatnie pikantne i wyraziste. Jeśli jednak chcesz, możesz je dodatkowo przyprawić swoimi ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią lub kolendrą. Paszteciki mięsne bardzo dobrze komponują się z gorącą zupą (podawaną najczęściej w filiżankach). Szczególnie pasują: żurek, barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Możesz je także serwować ze świeżymi warzywami oraz surówkami. Paszteciki z mięsem sprawdzą się też podczas przyjęć jako wytrawna przekąska. Ułóż je wtedy na półmisku, obok stawiając wazę z zupą lub kokilki z różnymi sosami – chrzanowym, śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym. Kiedy paszteciki są jeszcze ciepłe, warto je posypać startym żółtym serem. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj tę smaczną przekąskę.