Składniki
2 sztuki
2 szklanki
1 sztuka
1 kilogram
1 sztuka
10 dekagramów
farsz:
4 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
60 dekagramów
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozmieszaj z niewielką ilością mleka.
Krok 2
Na stolnicę wysp mąkę, posiekaną margarynę, jajka, drożdże i wyrób ciasto drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia.
Krok 3
W tym czasie zrób farsz. Karkówkę ugotuj z marchewką, pietruszką, 1 cebulą i kostką Rosół z kury Knorr.
Krok 4
Po ugotowaniu mięso zmiel w maszynce, następnie zmiel odsączoną z mleka bułkę.
Krok 5
3 cebule pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Dodaj do masy mięsnej, dopraw przyprawami.
Krok 6
Z ciasta urywaj niewielkie kawałki, uformuj kieszonki i napełniaj farszem.
Krok 7
Paszteciki wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 10 minut, po czym odsącz.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Paszteciki z mięsem
Paszteciki z mięsnym nadzieniem na pewno przypadną do gustu miłośnikom drobnych, wytrawnych przekąsek. Ciasto na nie przygotowuje się z mąki, margaryny, drożdży oraz jajek. Jest ono puszyste i bardzo dobrze współgra z wyrazistym smakiem farszu. Aby go przygotować, gotuje się karkówkę z marchewką, pietruszką i cebulą w rosole, a następnie dodaje bułkę tartą oraz przyprawy i przysmażoną cebulę. Dzięki temu nadzienie jest delikatnie pikantne i wyraziste. Jeśli jednak chcesz, możesz je dodatkowo przyprawić swoimi ulubionymi ziołami, np. oregano, bazylią lub kolendrą. Paszteciki mięsne bardzo dobrze komponują się z gorącą zupą (podawaną najczęściej w filiżankach). Szczególnie pasują: żurek, barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Możesz je także serwować ze świeżymi warzywami oraz surówkami. Paszteciki z mięsem sprawdzą się też podczas przyjęć jako wytrawna przekąska. Ułóż je wtedy na półmisku, obok stawiając wazę z zupą lub kokilki z różnymi sosami – chrzanowym, śmietanowym, pomidorowym lub grzybowym. Kiedy paszteciki są jeszcze ciepłe, warto je posypać startym żółtym serem. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj tę smaczną przekąskę.