
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
15 dekagramów
20 dekagramów
1 szczypta
2 sztuki
6 dekagramów
30 dekagramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso ugotuj i zmiel w maszynce.
Krok 2
Cebulę oraz pieczarki posiekaj i podsmaż na oleju, przypraw i wymieszaj z mięsem.
Krok 3
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól i wyrób ciasto.
Krok 4
Formuj okrągłe placki, na każdy nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi i formuj kulki.
Krok 5
Wrzucaj do wrzącej wody i gotuj około 15 minut do czasu, gdy wypłyną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej