Pieczeń rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
96 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

125 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw.

Krok 2

Filety rybne zmiel w maszynce na drobnych oczkach.

Krok 3

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i smaż z cebulą. Następnie dodaj marchewkę oraz kawałki selera. Całość dopraw delikatnie do smaku.

Krok 4

W misce wymieszaj rybę z warzywami. Dodaj przygotowany Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj formę keksówkę. Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, a następnie nałóż na środek rybny farsz i uformuj go w prostokąt wielkości podstawy formy do pieczenia.

Krok 6

Wierzch pieczeni zakryj pozostałym po bokach ciastem. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Podawaj ze śmietanowym sosem z kilkoma kroplami soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Miętus w winnym sosie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rybnaPieczeń rybna

Pieczeń to popularne danie, które możesz podać w oryginalny sposób. Wystarczy, że standardowo używane mięso zastąpisz filetem z białej ryby, np. z dorsza bałtyckiego, mintaja, morszczuka czy miruny. Potrawę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest dobrą propozycją nie tylko na rodzinny obiad, ale również drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do szkoły lub pracy. Filety rybne dokładnie rozdrób — zmiel w maszynce albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie. Poza cebulą, pieczarkami, marchewką i łodygą selera możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe i czerwoną paprykę. Rybę wymieszaj z warzywami i przyprawą do kotletów mielonych. Jeśli chcesz, dodaj również natkę pietruszki i kilka kropel soku z cytryny, które podkreślą smak potrawy. Farsz nałóż na płat ciasta francuskiego i równomiernie rozprowadź. Całość ostrożnie przenieś do formy keksówki. Wierzch przykryj pozostałym ciastem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie upiecz w piekarniku. Smacznego!