Pieczeń rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

94 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

125 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw.

Krok 2

Filety rybne zmiel w maszynce na drobnych oczkach.

Krok 3

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i smaż z cebulą. Następnie dodaj marchewkę oraz kawałki selera. Całość dopraw delikatnie do smaku.

Krok 4

W misce wymieszaj rybę z warzywami. Dodaj przygotowany Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj formę keksówkę. Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, a następnie nałóż na środek rybny farsz i uformuj go w prostokąt wielkości podstawy formy do pieczenia.

Krok 6

Wierzch pieczeni zakryj pozostałym po bokach ciastem. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Podawaj ze śmietanowym sosem z kilkoma kroplami soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Duszony szponder wołowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rybnaPieczeń rybna

Pieczeń to popularne danie, które możesz podać w oryginalny sposób. Wystarczy, że standardowo używane mięso zastąpisz filetem z białej ryby, np. z dorsza bałtyckiego, mintaja, morszczuka czy miruny. Potrawę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest dobrą propozycją nie tylko na rodzinny obiad, ale również drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do szkoły lub pracy. Filety rybne dokładnie rozdrób — zmiel w maszynce albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie. Poza cebulą, pieczarkami, marchewką i łodygą selera możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe i czerwoną paprykę. Rybę wymieszaj z warzywami i przyprawą do kotletów mielonych. Jeśli chcesz, dodaj również natkę pietruszki i kilka kropel soku z cytryny, które podkreślą smak potrawy. Farsz nałóż na płat ciasta francuskiego i równomiernie rozprowadź. Całość ostrożnie przenieś do formy keksówki. Wierzch przykryj pozostałym ciastem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie upiecz w piekarniku. Smacznego!