Pieczeń rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rybna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

201 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

125 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw.

Krok 2

Filety rybne zmiel w maszynce na drobnych oczkach.

Krok 3

Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i smaż z cebulą. Następnie dodaj marchewkę oraz kawałki selera. Całość dopraw delikatnie do smaku.

Krok 4

W misce wymieszaj rybę z warzywami. Dodaj przygotowany Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Przygotuj formę keksówkę. Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, a następnie nałóż na środek rybny farsz i uformuj go w prostokąt wielkości podstawy formy do pieczenia.

Krok 6

Wierzch pieczeni zakryj pozostałym po bokach ciastem. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Podawaj ze śmietanowym sosem z kilkoma kroplami soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rybna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń rybnaPieczeń rybna

Pieczeń to popularne danie, które możesz podać w oryginalny sposób. Wystarczy, że standardowo używane mięso zastąpisz filetem z białej ryby, np. z dorsza bałtyckiego, mintaja, morszczuka czy miruny. Potrawę podasz zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest dobrą propozycją nie tylko na rodzinny obiad, ale również drugie śniadanie, które zabierzesz ze sobą do szkoły lub pracy. Filety rybne dokładnie rozdrób — zmiel w maszynce albo zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Warzywa pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie. Poza cebulą, pieczarkami, marchewką i łodygą selera możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe i czerwoną paprykę. Rybę wymieszaj z warzywami i przyprawą do kotletów mielonych. Jeśli chcesz, dodaj również natkę pietruszki i kilka kropel soku z cytryny, które podkreślą smak potrawy. Farsz nałóż na płat ciasta francuskiego i równomiernie rozprowadź. Całość ostrożnie przenieś do formy keksówki. Wierzch przykryj pozostałym ciastem, posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie upiecz w piekarniku. Smacznego!