
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
400 gramów
1 szczypta
0.6 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorię umyj, podziel na liście po czym obgotuj we wrzątku i odcedź.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podlej odrobina wody i duś przez kilka minut. Dopraw.
Krok 3
Przygotowanym farszem nadziej łódeczki.
Krok 4
Sos pomidorowy przelej na dno żaroodpornej formy do zapiekania, ułóż w środku nadziane listki cykorii i oprósz startym parmezanem. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej