Lasagne z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
238 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

137 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 litra

200 gramów

1 łyżka

50 gramów

300 gramów

1 szczypta

2 opakowania

1 sztuka

200 gramów

250 gramów

150

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwa opakowania Fix Knorr wymieszaj z 0,5 litrem wody i śmietaną. Gotuj kilka minut. Grzyby suszone namocz w wodzie, następnie pokrój w paski. Wywar zachowaj. Cebulę i czosnek pokrój drobno i przesmaż na oliwie.

Lasagne z grzybami - Krok 1

Krok 2

Pieczarki pokrój w ósemki, cukinię w półplastry. Przesmaż razem z cebulą i zalej wywarem z grzybów - gotuj do momentu odparowania płynu. Dodaj posiekaną natkę, namoczone grzyby i dopraw do smaku.

Lasagne z grzybami - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne natłuść. Na spód wylej kilka łyżek sosu i równomiernie rozprowadź, następnie ułóż płaty lasagne. Posmaruj kolejną porcją sosu i ułóż farsz grzybowy z cukinią. Czynność tę powtórz dwa razy.

Lasagne z grzybami - Krok 3

Krok 4

Wierzch lasagne posmaruj sosem i równomiernie posyp serem tartym. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 °C i zapiekaj 45 minut.

Lasagne z grzybami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z grzybamiLasagne z grzybami

Nazwa dania pochodzi od rodzaju makaronu, z którego jest tradycyjnie przygotowywane. Lasagne to prostokątny, szeroki makaron, idealny do warstwowych zapiekanek. Zazwyczaj lasagne podaje się z sosem bolognese i zapieka pod beszamelem. Tym razem jednak bazą farszu są aromatyczne grzyby. Najłatwiej danie przygotować z pieczarkami, jednak towarzystwo leśnych grzybów doda potrawie wyrazistości. Użyj najlepiej podgrzybków, maślaków lub borowików. Sos powstały z duszonych grzybów będzie gęsty i esencjonalny. W poniższym przepisie zastanawiać może dodatek cukinii w grzybowym farszu. Odpowiedź jest prosta, łagodzi ona i przełamuje intensywny grzybowy aromat. Układanie warstw nie jest najprostszą czynnością. Trzeba pamiętać o tym, aby naczynie, w którym będziesz piec danie było odpowiednio natłuszczone, aby makaron się do niego nie przykleił. Na wierzch dania daj ostatnią warstwę sosu i posyp obficie parmezanem, dzięki temu będzie chrupiący.