
Składniki
3 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie dokładnie wyszoruj w zimnej widzie, osusz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na cienkie plastry. Plastry cukinii wymieszaj z 1 pełną łyżeczką soli (sól powinna oblepić każdy kawałek), odstaw na 20 – 25 minut. Po kwadransie cukinia powinna zmięknąć. Wylej cały sok, który wyciekł z warzyw, przepłucz dokładnie na sitku – najlepiej zimną wodą i odsącz za pomocą ręcznika papierowego.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos: na patelni, na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie ciepły, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony ząbek czosnku i przyprawy – najlepiej połowę z każdej (czyli 0,5 łyżeczki zamiast całej). Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij pokrywkę, dodaj zawartość 2 puszek krojonych pomidorów, drobno pokrojony czosnek, startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony seler. Zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodaj drugą porcję przypraw spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Na dno prostokątnego lub kwadratowego naczynia żaroodpornego dodaj łyżkę farszu pomidorowego i rozsmaruj po dnie. Z pasków cukinii zrób plecionkę – czyli układaj naprzemiennie paski w poprzek i wzdłuż formy. Ser podziel na 4 porcje, pierwszą z nich posyp plecionkę z cukinii. Nałóż połowę farszu pomidorowego i rozłóż równomiernie na całej powierzchni, posyp serem.
Krok 4
Połóż drugą warstwę plecionki z cukinii, następnie ser, resztę farszu pomidorowego i ser. Na koniec ostatnia, trzecia warstwa cukinii i ostatnia porcja sera. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra – dół).
Krok 5
Naczynie z lazanią przykryj pokrywką, lub jeśli nie masz – folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię i piecz przez 10 -15 minut aż wierzchnia warstwa sera przyjemnie się zarumieni na jasnobrązowy, złocisty kolor. Jedz lekko wystudzone.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Knorr Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej