Bezglutenowa lasagne z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowa lasagne z cukinii

Autor: Nerdy Cookin Aleksandra

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie dokładnie wyszoruj w zimnej widzie, osusz i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na cienkie plastry. Plastry cukinii wymieszaj z 1 pełną łyżeczką soli (sól powinna oblepić każdy kawałek), odstaw na 20 – 25 minut. Po kwadransie cukinia powinna zmięknąć. Wylej cały sok, który wyciekł z warzyw, przepłucz dokładnie na sitku – najlepiej zimną wodą i odsącz za pomocą ręcznika papierowego.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos: na patelni, na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie ciepły, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony ząbek czosnku i przyprawy – najlepiej połowę z każdej (czyli 0,5 łyżeczki zamiast całej). Zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut na średnim ogniu. Zdejmij pokrywkę, dodaj zawartość 2 puszek krojonych pomidorów, drobno pokrojony czosnek, startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony seler. Zamieszaj. Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec dodaj drugą porcję przypraw spróbuj i ewentualnie posól i popieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia.

Krok 3

Na dno prostokątnego lub kwadratowego naczynia żaroodpornego dodaj łyżkę farszu pomidorowego i rozsmaruj po dnie. Z pasków cukinii zrób plecionkę – czyli układaj naprzemiennie paski w poprzek i wzdłuż formy. Ser podziel na 4 porcje, pierwszą z nich posyp plecionkę z cukinii. Nałóż połowę farszu pomidorowego i rozłóż równomiernie na całej powierzchni, posyp serem.

Krok 4

Połóż drugą warstwę plecionki z cukinii, następnie ser, resztę farszu pomidorowego i ser. Na koniec ostatnia, trzecia warstwa cukinii i ostatnia porcja sera. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC (grzanie góra – dół).

Krok 5

Naczynie z lazanią przykryj pokrywką, lub jeśli nie masz – folią aluminiową. Wstaw do piekarnika na 30 minut, po tym czasie zdejmij pokrywkę/folię i piecz przez 10 -15 minut aż wierzchnia warstwa sera przyjemnie się zarumieni na jasnobrązowy, złocisty kolor. Jedz lekko wystudzone.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowa lasagne z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej