Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
234 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek producenta.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a suszone pomidory pokrój w paski, (zachowaj olej z suszonych pomidorów). Szpinak umyj i osusz.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej zachowany olej, dodaj czosnek, suszone pomidory i przyprawę Knorr. Smaż wszystko 2-3 minuty.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj odcedzony makaron, 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, pomidory i całość smaż 5 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj aby zmiękł i natychmiast podawaj.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Gotowy makaron możesz posypać parmezanem lub mozzarellą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Włoska kuchnia to dania szybkie i proste, które cechuje wyjątkowy smak. Zapewne znacie tradycyjne makarony z różnymi sosami, które przygotowywane są również w Polsce. Jeśli szukasz alternatywy dla makaronu z sosem bolońskim, wykorzystaj nasz przepis na spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem. To potrawa pachnąca słońcem oraz niesamowitym klimatem włoskich trattorii.

Dla kogo?

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem jest daniem idealnym dla osób ceniących kuchnię włoską oraz dla zwolenników makaronów pod różną postacią.

Na jaką okazję?

Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, a także jako danie serwowane gościom podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Spaghetti jest makaronem stanowiącym podstawę kuchni włoskiej. W tradycyjnej wersji, po ugotowaniu, mieszany jest z różnymi sosami i posypywany parmezanem lub serem pecorino.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz uzyskać prawdziwy smak włoskiej kuchni, posyp spaghetti tartym parmezanem lub mozzarellą.