Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem
łatwe
144 osoby zapisały
Składniki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek producenta.
Krok 2
W tym czasie pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj, a suszone pomidory pokrój w paski, (zachowaj olej z suszonych pomidorów). Szpinak umyj i osusz.
Krok 3
Na patelni rozgrzej zachowany olej, dodaj czosnek, suszone pomidory i przyprawę Knorr. Smaż wszystko 2-3 minuty.
Krok 4
Dodaj odcedzony makaron, 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu, pomidory i całość smaż 5 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj aby zmiękł i natychmiast podawaj.
Dobra rada:
Gotowy makaron możesz posypać parmezanem lub mozzarellą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Włoska kuchnia to dania szybkie i proste, które cechuje wyjątkowy smak. Zapewne znacie tradycyjne makarony z różnymi sosami, które przygotowywane są również w Polsce. Jeśli szukasz alternatywy dla makaronu z sosem bolońskim, wykorzystaj nasz przepis na spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem. To potrawa pachnąca słońcem oraz niesamowitym klimatem włoskich trattorii.
Dla kogo?
Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem jest daniem idealnym dla osób ceniących kuchnię włoską oraz dla zwolenników makaronów pod różną postacią.
Na jaką okazję?
Spaghetti z suszonymi pomidorami i szpinakiem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny, a także jako danie serwowane gościom podczas przyjęcia.
Spaghetti jest makaronem stanowiącym podstawę kuchni włoskiej. W tradycyjnej wersji, po ugotowaniu, mieszany jest z różnymi sosami i posypywany parmezanem lub serem pecorino.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz uzyskać prawdziwy smak włoskiej kuchni, posyp spaghetti tartym parmezanem lub mozzarellą.