
Składniki
200 gramów
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Amarantusa ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź, wystudź pod zimną woda i przełóż do dużej miski.
Krok 2
Czosnek rozgnieć. Natkę pietruszki posiekaj. Cebule, ogórka oraz paprykę pokrój w paseczki. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
W miseczce wymieszaj oliwę, otartą skórkę oraz sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Przełóż wszystkie warzywa do miski z amarantusem, dodaj przygotowany sos i lekko wymieszaj. Podawaj np. z listkami świeżego szpinaku na wierzchu.

Dobra rada:
Sałatkę świetnie smakuje również z wędzoną rybą lub serem feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna z amarantusem
Sałatki są! Latem czy zimą, wiosną czy latem, niezależnie od pory roku czy nastroju – wybór sałatki na drugie śniadanie albo kolację to zawsze dobra decyzja. Jeśli poszukujesz inspiracji na sałatkę, która zawładnie Twoim podniebieniem, koniecznie zajrzyj do naszego przepisu na sałatkę warzywną z amarantusem.
Dla kogo?
Dla wielbicieli jarzyn pod każdą postacią. Ciężko się oprzeć tak dobrze skomponowanym składnikom!
Na jaką okazję?
Sałatkę warzywną z amarantusem zapakuj do swojego lunchboxa i zabierz ze sobą do pracy – lub w każde inne miejsce, do którego akurat się wybierasz. Zawsze warto mieć przy sobie własnoręcznie przygotowany posiłek. I wiesz, co jesz!
Czy wiesz, że?
Roślina amarantus może rozwijać się na różnych wysokościach i nie wymaga obfitego podlewania, co czyni ją idealną dla obszarów, gdzie trudno o wodę. Jest to jedno z najstarszych ziaren świata, uwielbiane już przez Azteków oraz Inków.
Dla urozmaicenia
Do sałatki warzywnej z amarantusem możesz dodać także ser feta lub tofu. Będzie równie pysznie!


































