
Składniki
200 gramów
80 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Amarantusa ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź, wystudź pod zimną woda i przełóż do dużej miski.
Krok 2
Czosnek rozgnieć. Natkę pietruszki posiekaj. Cebule, ogórka oraz paprykę pokrój w paseczki. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 3
W miseczce wymieszaj oliwę, otartą skórkę oraz sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 4
Przełóż wszystkie warzywa do miski z amarantusem, dodaj przygotowany sos i lekko wymieszaj. Podawaj np. z listkami świeżego szpinaku na wierzchu.

Dobra rada:
Sałatkę świetnie smakuje również z wędzoną rybą lub serem feta.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warzywna z amarantusem
Sałatki są! Latem czy zimą, wiosną czy latem, niezależnie od pory roku czy nastroju – wybór sałatki na drugie śniadanie albo kolację to zawsze dobra decyzja. Jeśli poszukujesz inspiracji na sałatkę, która zawładnie Twoim podniebieniem, koniecznie zajrzyj do naszego przepisu na sałatkę warzywną z amarantusem.
Dla kogo?
Dla wielbicieli jarzyn pod każdą postacią. Ciężko się oprzeć tak dobrze skomponowanym składnikom!
Na jaką okazję?
Sałatkę warzywną z amarantusem zapakuj do swojego lunchboxa i zabierz ze sobą do pracy – lub w każde inne miejsce, do którego akurat się wybierasz. Zawsze warto mieć przy sobie własnoręcznie przygotowany posiłek. I wiesz, co jesz!
Czy wiesz, że?
Roślina amarantus może rozwijać się na różnych wysokościach i nie wymaga obfitego podlewania, co czyni ją idealną dla obszarów, gdzie trudno o wodę. Jest to jedno z najstarszych ziaren świata, uwielbiane już przez Azteków oraz Inków.
Dla urozmaicenia
Do sałatki warzywnej z amarantusem możesz dodać także ser feta lub tofu. Będzie równie pysznie!