Sałatka warzywna z amarantusem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka warzywna z amarantusem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Amarantusa ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź, wystudź pod zimną woda i przełóż do dużej miski.

Krok 2

Czosnek rozgnieć. Natkę pietruszki posiekaj. Cebule, ogórka oraz paprykę pokrój w paseczki. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 3

W miseczce wymieszaj oliwę, otartą skórkę oraz sok z cytryny, czosnek, natkę pietruszki z trzema łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 4

Przełóż wszystkie warzywa do miski z amarantusem, dodaj przygotowany sos i lekko wymieszaj. Podawaj np. z listkami świeżego szpinaku na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Sałatkę świetnie smakuje również z wędzoną rybą lub serem feta.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka warzywna z amarantusem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka warzywna z amarantusemSałatka warzywna z amarantusem

Sałatki są! Latem czy zimą, wiosną czy latem, niezależnie od pory roku czy nastroju – wybór sałatki na drugie śniadanie albo kolację to zawsze dobra decyzja. Jeśli poszukujesz inspiracji na sałatkę, która zawładnie Twoim podniebieniem, koniecznie zajrzyj do naszego przepisu na sałatkę warzywną z amarantusem.

Dla kogo?

Dla wielbicieli jarzyn pod każdą postacią. Ciężko się oprzeć tak dobrze skomponowanym składnikom!

Na jaką okazję?

Sałatkę warzywną z amarantusem zapakuj do swojego lunchboxa i zabierz ze sobą do pracy – lub w każde inne miejsce, do którego akurat się wybierasz. Zawsze warto mieć przy sobie własnoręcznie przygotowany posiłek. I wiesz, co jesz!

Czy wiesz, że?

Roślina amarantus może rozwijać się na różnych wysokościach i nie wymaga obfitego podlewania, co czyni ją idealną dla obszarów, gdzie trudno o wodę. Jest to jedno z najstarszych ziaren świata, uwielbiane już przez Azteków oraz Inków.

Dla urozmaicenia

Do sałatki warzywnej z amarantusem możesz dodać także ser feta lub tofu. Będzie równie pysznie!