Rosyjska sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosyjska sałatka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
406 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

130 gramów

1 sztuka

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki, marchew i kalarepę obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

Rosyjska sałatka - Krok 1

Krok 2

Jak warzywa będą miękkie, odstaw je do ostygnięcia, po czym pokrój w drobną kostkę.

Rosyjska sałatka - Krok 2

Krok 3

Dodaj groszek. Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, mieszając go z 2 łyżkami wody i majonezem.

Rosyjska sałatka - Krok 3

Krok 4

Ugotuj jajka na twardo i posiekaj je.

Rosyjska sałatka - Krok 4

Krok 5

Przygotowany sos dodaj do warzyw i wymieszaj.

Rosyjska sałatka - Krok 5

Krok 6

Całość przypraw kaparami, siekanymi jajkajmi i natką pietruszki.

Rosyjska sałatka - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosyjska sałatka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Domowe hot dogi
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rosyjska sałatkaRosyjska sałatka

Tapas, czyli niewielkie przystawki, występują w wielu różnych odsłonach. Stanowią idealną propozycję na wszelkiego rodzaju przyjęcia, nie tylko karnawałowe, i mniej formalne spotkania z przyjaciółmi. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować wyjątkowo smaczną sałatkę rosyjską. Jej bazę stanowią ugotowane warzywa: ziemniaki, marchew i kalarepa. Wystudzone pokrój w drobną kostkę podobnych rozmiarów i przełóż – wraz z groszkiem – do miski. Tym, co zwykle łączy poszczególne składniki sałatki jest sos. Nie inaczej jest w tym przypadku. Przygotuj zatem wyrazisty czosnkowo-ziołowy wariant. Odpowiednią konsystencję zapewni mu użycie majonezu. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do małych miseczek. Na ich wierzchu umieść drobno posiekane jajka ugotowane na twardo, kapary oraz natkę świeżej pietruszki. Tak podana sałatka uświetni niejedno przyjęcie. Koniecznie przyrządź ją według naszego sprawdzonego przepisu. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu w komentarzu.