Warzywa po chińsku - przepis: smażone na patelni | Przepisy.pl pixel

Warzywa po chińsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

heart
130 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

269 osób wydrukowało

Pobierz pdf

732 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź z wody.

Warzywa po chińsku  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę posiekany czosnek i imbir.

Warzywa po chińsku  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj warzywa i smaż, aż wszystko będzie lekko rumiane.

Warzywa po chińsku  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj sos sojowy i zawartość opakowania sos do warzyw Knorr.

Warzywa po chińsku  - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż ok. 2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, z ryżem. Aby nadać potrawie jeszcze bardziej chińskiego aromatu, możesz skropić ją olejem sezamowym.

Warzywa po chińsku  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa po chińsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa po chińsku Warzywa po chińsku

Szukasz pomysłu na smaczny obiad w orientalnym stylu? Przychodzimy z recepturą na warzywa po chińsku. Pełna aromatów orientalna kuchnia zainspirowała nas do stworzenia tego błyskawicznego dania, które zachwyca smakiem. Nie czekaj i już teraz zobacz warzywa po chińsku przepis. Smacznego!

Dla kogo?

Dla każdego fana szybkich i prostych receptur. Wystarczy podgotować mieszankę warzywną – powinna być w niej m.in. marchew, cebula, papryka, groszek i brokuły. Następnie warzywa dusi się na patelni, razem z podsmażonym czosnkiem i imbirem, aby smaki się przeniknęły. Dorzucić można do nich również pędy bambusa lub kiełki fasoli mung.

Na jaką okazję?

Przepis na warzywa po chińsku sprawdzi się w zabieganym dniu, gdy nie będziesz mieć czasu na długie gotowanie. A może szykujesz się na wizytę gości? Przygotuj dla nich orientalną ucztę i zaserwuj warzywa smażone po chińsku. Pycha! 

Czy wiesz, że?

W kuchni azjatyckiej smak zyskuje się dzięki dodaniu kilku kropel sosu sojowego. Orientalny charakter dania podkreślą również olej sezamowy i specjalna mieszanka przypraw. Wybierz ulubione dodatki, które sprawią, że mieszanka warzyw po chińsku nie będzie miała sobie równych. 

Dla urozmaicenia:

Tak przygotowane warzywa po chińsku podawaj z ryżem lub makaronem z mąki ryżowej zwiniętym w charakterystyczne spiralki. Jeśli potrafisz, danie to możesz zjeść pałeczkami, jak na azjatycką kuchnię przystało. Koniecznie daj nam znać w komentarzu, czy warzywa chińskie przepis przypadł Ci do gustu. Smacznego!