
Składniki
8 plastrów
3 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
4 łyżki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój cykorię na pół i wytnij środek. Pozostałą część obgotuj w dwóch litrach wody z dodatkiem soku z cytryny przez około 4 minuty.
Krok 2
Przygotuj Fix Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 3
Następnie osusz cykorię, zawiń ją w plastry szynki i ułóż płasko w naczyniu do zapiekania.
Krok 4
Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym wyjmij, zalej gotowym sosem i posyp serem. Wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, a następnie podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cykoria w szynce
Na cykorię warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe. Jej niewielkie główki doskonale nadają się do przygotowywania efektownie wyglądających przekąsek. Jest to roślina, którą można zakupić także w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Podczas zakupów zwróć uwagę na jej kolor. Im bielsze są główki cykorii, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie w niej wyczuwalny smak goryczki. Do jej obgotowania nie potrzebujesz wiele czasu, wystarczy zaledwie kilka minut. Osuszoną cykorię zawiń w plasterki szynki (najlepiej sprawdzi się parmeńska, ale możesz wykorzystać także inny rodzaj, np. szwarcwaldzką albo serrano), i zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos serowo-brokułowy, zalej zawartość naczynia i posyp serem. Wybierz jeden z pikantnych gatunków, tak aby jego smak był wyczuwalny w sosie. Po kilku minutach pieczenia, danie jest gotowe do podania. Serwuj je samodzielnie albo jako dodatek do mięs lub ryb. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!