Cykoria w szynce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cykoria w szynce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

340 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 plastrów

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

4 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cykorię na pół i wytnij środek. Pozostałą część obgotuj w dwóch litrach wody z dodatkiem soku z cytryny przez około 4 minuty.

Krok 2

Przygotuj Fix Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 3

Następnie osusz cykorię, zawiń ją w plastry szynki i ułóż płasko w naczyniu do zapiekania.

Krok 4

Piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, po czym wyjmij, zalej gotowym sosem i posyp serem. Wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, a następnie podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cykoria w szynce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cykoria w szynceCykoria w szynce

Na cykorię warto zwrócić uwagę nie tylko ze względu na walory smakowe. Jej niewielkie główki doskonale nadają się do przygotowywania efektownie wyglądających przekąsek. Jest to roślina, którą można zakupić także w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Podczas zakupów zwróć uwagę na jej kolor. Im bielsze są główki cykorii, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że będzie w niej wyczuwalny smak goryczki. Do jej obgotowania nie potrzebujesz wiele czasu, wystarczy zaledwie kilka minut. Osuszoną cykorię zawiń w plasterki szynki (najlepiej sprawdzi się parmeńska, ale możesz wykorzystać także inny rodzaj, np. szwarcwaldzką albo serrano), i zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos serowo-brokułowy, zalej zawartość naczynia i posyp serem. Wybierz jeden z pikantnych gatunków, tak aby jego smak był wyczuwalny w sosie. Po kilku minutach pieczenia, danie jest gotowe do podania. Serwuj je samodzielnie albo jako dodatek do mięs lub ryb. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji!