Bezmięsne chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i następnie podsmaż w szerokim rondlu. Dodaj tymianek i liść laurowy i smaż ok. 5 minut. Dodaj paprykę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 2

Dodaj fasolkę, wlej 750ml wody i gotuj powoli pod przykryciem ok. 30 minut aż fasolka zmięknie.

Krok 3

Teraz dodaj sos Knorr i całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Tofu pokrój w większą kostkę i dodaj do chili. Gotuj aż potrawa naturalnie zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pieczywem, warzywami lub soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłopski garnek
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsne chiliBezmięsne chili

Chili con carne to dla wielu osób absolutny hit wśród potraw jednogarnkowych. Entuzjazmu tego nie podzielają jednak zwolennicy diet roślinnych. Najwyższa pora na pyszny kompromis! W bezmięsnym chili prym wiodą tofu oraz niebanalna fasola adzuki.

Dla kogo?

Nie trzeba być wegetarianinem, by chcieć wprowadzić do jadłospisu większą liczbę warzyw i produktów pochodzenia roślinnego. Może to Wasze postanowienie noworoczne? Nawet jeśli od 1 stycznia minęło już dużo czasu, nigdy nie jest za późno na nowe doświadczenia kulinarne.

Na jaką okazję?

Znajomi zapowiedzieli się z wizytą na weekend? Nie spędzajcie wielu godzin w kuchni. Jednogarnkowe chili bez mięsa smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu, więc zyskacie więcej czasu na inne przyjemności.

Czy wiesz, że?

Fasolę adzuki rozpoznacie po drobnych, brązowo-czerwonych nasionach i delikatnym posmaku z wyczuwalną, orzechową nutą.

Dla urozmaicenia:

Bezmięsne chili można wykorzystać jako farsz do pszennych, wieloziarnistych lub kukurydzianych tortilli.