Bezmięsne chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezmięsne chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

169 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i następnie podsmaż w szerokim rondlu. Dodaj tymianek i liść laurowy i smaż ok. 5 minut. Dodaj paprykę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 2

Dodaj fasolkę, wlej 750ml wody i gotuj powoli pod przykryciem ok. 30 minut aż fasolka zmięknie.

Krok 3

Teraz dodaj sos Knorr i całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Tofu pokrój w większą kostkę i dodaj do chili. Gotuj aż potrawa naturalnie zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pieczywem, warzywami lub soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Potrawka z królika
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsne chiliBezmięsne chili

Chili con carne to dla wielu osób absolutny hit wśród potraw jednogarnkowych. Entuzjazmu tego nie podzielają jednak zwolennicy diet roślinnych. Najwyższa pora na pyszny kompromis! W bezmięsnym chili prym wiodą tofu oraz niebanalna fasola adzuki.

Dla kogo?

Nie trzeba być wegetarianinem, by chcieć wprowadzić do jadłospisu większą liczbę warzyw i produktów pochodzenia roślinnego. Może to Wasze postanowienie noworoczne? Nawet jeśli od 1 stycznia minęło już dużo czasu, nigdy nie jest za późno na nowe doświadczenia kulinarne.

Na jaką okazję?

Znajomi zapowiedzieli się z wizytą na weekend? Nie spędzajcie wielu godzin w kuchni. Jednogarnkowe chili bez mięsa smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu, więc zyskacie więcej czasu na inne przyjemności.

Czy wiesz, że?

Fasolę adzuki rozpoznacie po drobnych, brązowo-czerwonych nasionach i delikatnym posmaku z wyczuwalną, orzechową nutą.

Dla urozmaicenia:

Bezmięsne chili można wykorzystać jako farsz do pszennych, wieloziarnistych lub kukurydzianych tortilli.