Bezmięsne chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezmięsne chili

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
130 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

100 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i następnie podsmaż w szerokim rondlu. Dodaj tymianek i liść laurowy i smaż ok. 5 minut. Dodaj paprykę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 2

Dodaj fasolkę, wlej 750ml wody i gotuj powoli pod przykryciem ok. 30 minut aż fasolka zmięknie.

Krok 3

Teraz dodaj sos Knorr i całość dobrze wymieszaj.

Krok 4

Tofu pokrój w większą kostkę i dodaj do chili. Gotuj aż potrawa naturalnie zgęstnieje.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z pieczywem, warzywami lub soczewicą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezmięsne chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezmięsne chiliBezmięsne chili

Chili con carne to dla wielu osób absolutny hit wśród potraw jednogarnkowych. Entuzjazmu tego nie podzielają jednak zwolennicy diet roślinnych. Najwyższa pora na pyszny kompromis! W bezmięsnym chili prym wiodą tofu oraz niebanalna fasola adzuki.

Dla kogo?

Nie trzeba być wegetarianinem, by chcieć wprowadzić do jadłospisu większą liczbę warzyw i produktów pochodzenia roślinnego. Może to Wasze postanowienie noworoczne? Nawet jeśli od 1 stycznia minęło już dużo czasu, nigdy nie jest za późno na nowe doświadczenia kulinarne.

Na jaką okazję?

Znajomi zapowiedzieli się z wizytą na weekend? Nie spędzajcie wielu godzin w kuchni. Jednogarnkowe chili bez mięsa smakuje wyśmienicie także po podgrzaniu, więc zyskacie więcej czasu na inne przyjemności.

Czy wiesz, że?

Fasolę adzuki rozpoznacie po drobnych, brązowo-czerwonych nasionach i delikatnym posmaku z wyczuwalną, orzechową nutą.

Dla urozmaicenia:

Bezmięsne chili można wykorzystać jako farsz do pszennych, wieloziarnistych lub kukurydzianych tortilli.