
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
50 gramów
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Skrop oliwą i dopraw solą oraz cukrem. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 30 minut.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj bez obierania w lekko osolonej wodzie przez 20 minut.
Krok 3
Szpinak umyj i osusz. Orzeszki piniowe spraż kilka minut na suchej patelni.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 300ml wody. Zagotuj. Dodaj masło i zmiksuj blenderem. Na talerzu ułóż pieczone szparagi, obok połóż listki szpinaku, orzeszki i polej całość sosem. Danie podawaj z ziemniakami na boku. Możesz dodatkowo posypać talerz świeżo mielonym pieprzem.

Dobra rada:
Podobne danie możesz przygotować z zielonym szparagi. Wystarczy piec je nie co krócej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone szparagi
Pieczone szparagi na ciepło świetnie komponują się z różnorodnymi sosami. Choć szefowie kuchni chętnie sięgają po sos holenderski, do białej odmiany szparagów pasuje znacznie więcej apetycznych dodatków. Świeży szpinak, orzechy pinii i ziemniaki gotowane w mundurkach – taka kombinacja w towarzystwie szparagów pieczonych jest grzechu warta!
Dla kogo?
Warzywny posiłek nie musi sprowadzać się do mdłej sałaty. Do pieczonych szparagów przekonają się nawet najbardziej zagorzali fani sznycli, zrazów, grillowanej karkówki i flaków.
Na jaką okazję?
Niedzielny obiad zazwyczaj sprowadza się do kotleta podawanego z ziemniakami i surówką z buraczków? Czas na odmianę! Co prawda kartofle zostają na swoim miejscu, ale całą resztą zastąp białymi szparagami pieczonymi oraz szpinakiem z orzechami piniowymi.
Czy wiesz, że?
Podczas zakupów należy wybierać białe szparagi średniej grubości. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ po obraniu nie zostanie wiele do zjedzenia. Z kolei zbyt grube mogą okazać się twarde – nawet po obróbce termicznej.
Dla urozmaicenia:
Szparagi przed włożeniem do piekarnika można dodatkowo przyprawić chili oraz rozdrobnionym czosnkiem.