Pieczone szparagi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone szparagi

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

400 gramów

50 gramów

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz szparagi i odetnij zdrewniałe końcówki. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Skrop oliwą i dopraw solą oraz cukrem. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 30 minut.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj bez obierania w lekko osolonej wodzie przez 20 minut.

Krok 3

Szpinak umyj i osusz. Orzeszki piniowe spraż kilka minut na suchej patelni.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 300ml wody. Zagotuj. Dodaj masło i zmiksuj blenderem. Na talerzu ułóż pieczone szparagi, obok połóż listki szpinaku, orzeszki i polej całość sosem. Danie podawaj z ziemniakami na boku. Możesz dodatkowo posypać talerz świeżo mielonym pieprzem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podobne danie możesz przygotować z zielonym szparagi. Wystarczy piec je nie co krócej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone szparagi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kolorowe babeczki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone szparagiPieczone szparagi

Pieczone szparagi na ciepło świetnie komponują się z różnorodnymi sosami. Choć szefowie kuchni chętnie sięgają po sos holenderski, do białej odmiany szparagów pasuje znacznie więcej apetycznych dodatków. Świeży szpinak, orzechy pinii i ziemniaki gotowane w mundurkach – taka kombinacja w towarzystwie szparagów pieczonych jest grzechu warta!

Dla kogo?

Warzywny posiłek nie musi sprowadzać się do mdłej sałaty. Do pieczonych szparagów przekonają się nawet najbardziej zagorzali fani sznycli, zrazów, grillowanej karkówki i flaków.

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad zazwyczaj sprowadza się do kotleta podawanego z ziemniakami i surówką z buraczków? Czas na odmianę! Co prawda kartofle zostają na swoim miejscu, ale całą resztą zastąp białymi szparagami pieczonymi oraz szpinakiem z orzechami piniowymi.

Czy wiesz, że?

Podczas zakupów należy wybierać białe szparagi średniej grubości. Nie mogą być zbyt cienkie, ponieważ po obraniu nie zostanie wiele do zjedzenia. Z kolei zbyt grube mogą okazać się twarde – nawet po obróbce termicznej.

Dla urozmaicenia:

Szparagi przed włożeniem do piekarnika można dodatkowo przyprawić chili oraz rozdrobnionym czosnkiem.