Mięso mielone zapiekane z makaronem - przepis | Przepisy.pl pixel

Mięso mielone zapiekane z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

301 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1088 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

250 mililitrów

400 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

120 gramów

0.5 pęczka

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku połącz mleko z wodą i margaryną. Dodaj zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr, makaron oraz przyprawy. Całość zagotuj.

Krok 2

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Krok 3

Gdy zrobią się rumiane, dodaj mielone mięso i smaż całość, aż większość płynu odparuje.

Krok 4

Dodaj odcedzoną kukurydzę i kontynuuj smażenie.

Krok 5

Przełóż makaron wraz z sosem do naczynia żaroodpornego.

Krok 6

Na wierzchu nałóż usmażone mięso. Całość zasyp dokładnie tartym serem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 30-35 minut. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięso mielone zapiekane z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso mielone zapiekane z makaronemMięso mielone zapiekane z makaronem

Najlepszy sposób na prosty obiad? Mięso mielone z makaronem! Podsmażone oraz zapieczone posmakuje nawet wybrednym domownikom, bo składa się z dobrze znanych składników, które nigdy nie zawodzą.

Dla kogo?

Dla każdego! To łatwe w przygotowaniu danie, bez żadnych udziwnień. Musi się udać! 

Na jaką okazję?

Mięso zapiekane z makaronem to danie uniwersalne, które będzie mile widziane na każdym obiedzie – codziennym lub niedzielnym– i kiedy tylko chcesz! 

Czy wiesz, że?

Najlepszy smak będzie miało mięso zmielone samodzielnie w domu. Masz wtedy kontrolę nad tym, co ląduje w maszynce do mielenia. 

Dla urozmaicenia:

Przepis na mięso z makaronem możesz wzbogacić solidną porcją szczypiorku. Posyp nim danie po wyjęciu z piekarnika, a będzie jeszcze bardziej aromatyczne.