Pierwszy raz przyrządzasz szparagi i zastanawiasz się, czy zielone szparagi się obiera? Dodatkowo nie wiesz, co zrobić z ich końcówkami? Tylko spokojnie, szparagi to bardzo proste w obróbce warzywo, ale warto zadbać o to, aby podczas obróbki termicznej nie pozbawić pędów walorów smakowych. Poniżej podpowiadamy czy zielone szparagi trzeba obierać, a także doradzamy jak z nimi postępować, by smakowały doskonale.

Zielone szparagi – czy obierać? Krótka instrukcja

Zielone szparagi możemy przyrządzić na wiele sposobów, jednak w pierwszej kolejności musimy je odpowiednio przygotować. Jak to zrobić?

Czy zielone szparagi obieramy? Co zrobić z końcówkami?

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć szparagi, a zwłaszcza główki, w których często gromadzi się piach. O tym, czy obierać zielone szparagi, decyduje to, czy są młode, czy dojrzałe. Młode zielone szparagi nie wymagają obierania, wówczas wystarczy obciąć końcówki (około 1/3 długości od dołu). W odwrotnym przypadku należy dokładnie obrać szparagi, zaczynając zaraz pod główką w kierunku korzenia. Warto wykorzystać w tym celu obieraczkę do warzyw, by obierana warstwa była jak najcieńsza. Z końcówkami postępujemy analogicznie jak z młodymi szparagami. Główek nie obieramy, ponieważ są one wystarczająco miękkie.

Jak przygotować zielone szparagi?

Szparagi mogą być elementem rozmaitych dań obiadowych. Podaje się je w towarzystwie mięs, ryb oraz sosów. Idealnie sprawdzą się również jako przekąska lub przystawka przed daniem głównym.

Zielone szparagi mają delikatny smak, który łatwo zatracić poddając je zbyt długiej obróbce termicznej. Jak przygotować idealne szparagi? Oto nasze wskazówki.

  • Gotowanie w wodzie – by szparagi zachowały swoją formę, zaraz po obraniu możemy związać je nitką. Następnie wrzucamy do gotującej się wody z odrobiną soli. Gotujemy przez około 5 minut od ponownego zagotowania się wody. Najlepiej gotować pod przykryciem w pozycji pionowej tak, by główki wystawały ponad poziom wody. Jeśli nie mamy wąskiego, wysokiego naczynia do gotowania szparagów, wystarczy zwykły garnek. Wówczas gotujemy je w pozycji poziomej i nie przykrywamy.
  • Gotowanie na parze – parowar nie jest konieczny. Możemy wykorzystać garnek z wodą i sito, w którym umieszczamy szparagi. Cienkie szparagi gotują się 3-5 min, grubsze będą gotowe po około 5-7 minutach.
  • Blanszowanie – szparagi umieszczamy we wrzątku, a następnie chłodzimy w zimniej wodzie. Obie czynności trwają po 2 minuty. Blanszowane szparagi są jędrne, miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.
  • Smażenie – na małym ogniu przez około 5-10 min.
  • Grillowanie – obrane szparagi nacieramy oliwą i przyprawami. Grillujemy około 8-10 minut na specjalnych aluminiowych tackach do warzyw.
  • Pieczenie – proces trwa 8-15 minut przy około 2000 C. Jako szybką przekąskę polecamy szparagi zapiekane pod serem.

Na naszej stronie znajdziesz rozmaite propozycje dań, które poszerzą Twoje kulinarne doznania, w tym przepisy na szparagi w wielu odsłonach. Zapraszamy!